Νέα ρεκόρ και προκλήσεις στη Ναυτιλία: Η εντυπωσιακή άνοδος των κερδών παρά τις δυσκολίες

Νέα ρεκόρ και προκλήσεις στη Ναυτιλία: Η εντυπωσιακή άνοδος των κερδών παρά τις δυσκολίες
(FILES) Containers of Danish shipping and logistics company Maersk are seen in Copenhagen, Denmark, on September 14, 2023. Shipping giant Maersk said on December 31, 2023 it was suspending the passage of vessels through a key Red Sea strait for 48 hours, after Yemeni rebels attacked one of its merchant ships. (Photo by SERGEI GAPON / AFP) Photo: AFP
Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε κέρδη που ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο.

Η παγκόσμια βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων σημείωσε σημαντική αύξηση κερδών, ξεπερνώντας τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω ρεκόρ όγκων μεταφοράς και αυξημένων ναύλων μετά τις εκτροπές πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αναφέρει μια πρόσφατη ανάλυση.

Τα καθαρά κέρδη των κορυφαίων εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως η δανέζικη A.P. Moller-Maersk A/S και η κινεζική Cosco Shipping Holdings, σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τα 8,88 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν επιτύχει το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με έκθεση του βετεράνου του κλάδου John McCown.

Τα κέρδη για το τρέχον τρίμηνο προβλέπεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, δεδομένης της σταθερότητας της αγοράς στο διεθνές εμπόριο αγαθών, ανέφερε ο McCown.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία, που διακινεί το 80% του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων, γνώρισε μεγάλη άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενισχυμένη από την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση και τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκάλεσε η Covid-19. Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι εταιρείες του κλάδου σημείωσαν μαζικές απώλειες.

Τώρα, οι ναυτιλιακές εταιρείες επωφελούνται και πάλι από τη θετική ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, με τα κέρδη να ανακάμπτουν, αν και παραμένουν χαμηλότερα από τα επίπεδα της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χωρητικότητα των πλοίων έχει μειωθεί, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αναγκάζουν τα πλοία να ακολουθούν μεγαλύτερες διαδρομές γύρω από τη νότια Αφρική. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των spot τιμών των εμπορευματοκιβωτίων και έχει προκαλέσει συμφόρηση σε μεγάλα λιμάνια.

Παρά τις προκλήσεις, οι παγκόσμιοι όγκοι εμπορευματοκιβωτίων έφτασαν σε νέο ρεκόρ το περασμένο τρίμηνο, με 46,4 εκατομμύρια μονάδες (σε εμπορευματοκιβώτια 20 ποδών), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 46,2 εκατομμυρίων μονάδων από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Container Trades Statistics Ltd, που επικαλείται ο McCown.

Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα έντονη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι λιανοπωλητές και άλλοι εισαγωγείς ενισχύουν τα αποθέματά τους εν μέσω ανησυχιών για νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και την πιθανότητα απεργίας των λιμενεργατών στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής και της Ακτής του Κόλπου.

Ο McCown προειδοποιεί ότι μια ενδεχόμενη απεργία στα μεγάλα λιμάνια των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στα δίκτυα εμπορευματοκιβωτίων όλων των μεγάλων μεταφορέων, με τις επιπτώσεις να εξαπλώνονται γρήγορα και σε άλλες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: