«Νέα σελίδα» για την αγορά ενέργειας από τη συμφωνία της Μυτιληναίος με την Gazprom
- 13/02/2018, 12:45
- SHARE
Η Mυτιληναίος προχώρησε σε απευθείας συμφωνία με την Gazprom χωρίς τους ενδιάμεσους «παίκτες».
Εδώ κι ένα χρόνο η Μυτιληναίος προμηθεύεται απευθείας ποσότητες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που παρακάμπτει τους μεσάζοντες στην εγχώρια αγορά.
Αυτό που επικρατούσε στη χονδρική του φυσικού αερίου ήταν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός -ο οποίος αποτελεί και τον βασικό προμηθευτή της χώρας- να πουλάει ποσότητες στη ΔΕΠΑ και την Prometheus Gas βάσει σχετικών συμβάσεων και οι εταιρίες με τη σειρά τους να διαθέτουν το καύσιμο σε μεγάλους πελάτες. Η Mυτιληναίος προχώρησε σε απευθείας συμφωνία με την Gazprom, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράζοντας τις ποσότητες αερίου που χρειάζεται χωρίς τους ενδιάμεσους «παίκτες».
Η κίνηση αυτή της ελληνικής εταιρίας έως σήμερα σηματοδοτεί δύο σημαντικές αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου:
1. Ο ρωσικός όμιλος μεταχειρίζεται διαφορετικά την Ελλάδα, καθώς ενδιαφέρεται πια για απευθείας πωλήσεις αερίου μέσω αγωγού. Η Gazprom δείχνει να προχωρεί και συμφωνίες απευθείας με μεγάλους καταναλωτές.
2. Επιτυγχάνεται το άνοιγμα της αγοράς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού καθώς υπάρχει η δυνατότητα ανταγωνιστικών τιμών. Στην περίπτωση της Mυτιληναίoς, η σύμβαση που έγινε με τον ξένο ενεργειακό κολοσσό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική για την ελληνική εταιρία καθώς προμηθεύεται αέριο με τιμές χαμηλότερες από το «κατώφλι» της ΔΕΠΑ.
Η Mυτιληναίος με την κίνηση αυτή κατάφερε να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο με διαφορετικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Μετά τις ποσότητες LNG που εισάγει, έχει και αντίστοιχες μέσω του αγωγού, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μείγμα.
Το αποτέλεσμα κατόπιν τούτης της κίνησης είναι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο της εταιρίας να δουλεύουν περισσότερες ώρες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ενώ αυτό θα συμβάλει σημαντικά και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, που παραμένει υψηλό στη χώρα μας.