Νέα σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης στο ΔΝΤ
- 23/03/2016, 14:42
- SHARE
Ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης δήλωσε ότι αν χρειαστεί η Ελλάδα θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις αντί για το χρέος.
Με σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ απαντά ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κατηγορώντας το Ταμείο για τρικλοποδιές στη διαπραγμάτευση, αλλά και για ιδεοληψία, καθώς και για χρήση λάθος στοιχείων.
Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, «έχουν ιδεοληψίες και τα στοιχεία τους είναι ανακριβή», ενώ αφήνει αιχμές για σκόπιμη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, άρα και για ευθύνες του ΔΝΤ στη δημιουργία συνθηκών ασφυξίας στην οικονομία, αφού «η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ», όπως υπογράμμισε, βάζοντας όμως στο κάδρο και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αν και συμφώνησαν το καλοκαίρι για εκταμίευση κονδυλίων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έκτοτε «παίζουν καθυστερήσεις».
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κουτεντάκη, έφθασαν στο σημείο να προτείνουν πάλι την καθυστέρηση μισθών-συντάξεων αν ζορίζονται τα κρατικά ταμεία, με την κυβέρνηση να απαντά με νέες προειδοποιήσεις ότι εάν φθάσει σε τέτοιο σημείο, θα προτιμήσει να μην πληρώσει το χρέος.
«Τους το έχουμε πει. Δεν τίθεται ζήτημα να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αν φτάσουμε ποτέ εκεί -και δεν είμαστε κοντά- μπορεί να μην πληρώσουμε χρέος», δήλωσε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αποκαλύπτοντας ότι ακόμα και τώρα, στα τεχνικά κλιμάκια, υπάρχουν κάποιοι τεχνοκράτες που επιμένουν στη λογική των καθυστερήσεων στις εσωτερικές πληρωμές, προκειμένου να πληρώνονται κανονικά τόκοι και χρεολύσια.
«Θέλουν να φτάσεις στο χείλος του γκρεμού, να φτάσεις στο αμήν», υποστήριξε ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής, συμπληρώνοντας ότι αν και τώρα δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, η κατάσταση εξ ορισμού (σ.σ. η μη καταβολή δόσεων) δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. «Τους λέμε ότι αυτή η αβεβαιότητα (σ.σ. η μη εκταμίευση πόρων για την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου) κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», τόνισε ο ίδιος.
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΔΝΤ για το θέμα του δημοσιονομικού κενού, σημειώνοντας ότι αν και το 2015 έχει κλείσει, με ανεπίσημο πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2%, οι τεχνοκράτες του Ταμείου επιμένουν για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% -δηλαδή περίπου 1,5 δισ. ευρώ διαφορά- χωρίς να εξηγούν το πού βασίζουν αυτές τις εκτιμήσεις. Ως προς την ουσία, η ελληνική πλευρά αποδέχεται δημοσιονομικό κενό για το 2016 υπάρχει, αλλά το αποδίδει στην υποαπόδοση ή στη μη απόδοση μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.
Παράλληλα, επιδιώκει, να γίνει αποδεκτή η θετική επίπτωση από τις καλύτερες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις του 2015 έχουν θετική επίπτωση.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αλλαγές στη φορολογία δεν θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, αναζητούνται από άλλες πηγές έσοδα 180 εκατ. ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί από τη φορολόγηση των ενοικίων και των αγροτών.