Νέα στήλη FortuneGreece: Ο «μετεωρολόγος των αγορών» αναλύει
- 10/06/2016, 16:09
- SHARE
Δίνει το στίγμα του για τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις.
Του Αν.Σ.Τσομπανίδη*
Αργός θα είναι ο βηματισμός της FED, τόσο ως προς την ένταση όσο και τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Επιπλέον κοινή είναι η διαπίστωση των αναλυτών ότι η Ιαπωνία δεν έχει μεταβεί ομαλά από την φάση του αποπληθωρισμού στην αντίστοιχη σταθεροποιητική φάση, με αποτέλεσμα η χώρα να μην βιώνει βιώσιμη ανάπτυξη.
Τέλος ο χρόνος ένταξης των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα σηματοδοτήσει τόσο την επανεκκίνηση της οικονομίας όσο και την εμπέδωση της ανοδικής πορείας του ΓΔ του Χρηματιστηρίου .Γενικά πάντως διατηρούνται τα σχετικά ευνοικά βαρομετρικά πεδία για την πορεία των μετοχών στα περισσότερα σημεία του πλανήτη.
Ευρώ-Δολάριο
Ο ετεροχρονισμός της αύξησης τω επιτοκίων ώθησε την ισοτιμία προς την περιοχή του 1,14 δολαρίων ανά ευρώ καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια εξασθένηση του αμερικανικού έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από τον περασμένο Απρίλιο. Η πυξίδα μας όμως θεωρεί αντικειμενικά δύσκολη τη διάσπαση της κεντρικής ισοτιμίας από τα επίπεδα του 1,15 και προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης του ευρώ.
Δολάριο-Γιέν
Η εμμονή των τεχνικών trading που εφαρμόζονται διατηρούν το ιαπωνικό νόμισμα σε σχετικά υπερτιμημένη ζώνη σε πείσμα του βαρομετρικού χαμηλού που ανακύπτει από την πρόγνωση των θεμελιωδών μεγεθών.Μία τεχνική λοιπόν διάσπαση των 105 γιέν ανά δολάριο μπορεί να οδηγήσει την ισοτιμία στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2014, ήτοι στην περιοχή των 101-102 γιέν. Η πιθανότητα όμως μιας περαιτέρω βόρειας ενισχυτικής κίνησης του γιέν κρίνεται χαμηλή με βάση τα δικά μας διαγνωστικά πρότυπα.
Ευρώ –Στερλίνα
Η μερική ανάκαμψη του ευρώ έναντι του βρετανικού νομίσματος,κάτι που έγκαιρα προβλέφθηκε από το μετερεωλογικό δελτίο της προηγούμενης εβδομάδας,μπορεί τεχνικά να ελέγξει το άνω όριο των 0,79 στερλινών ανά ευρώ.Το εύρος όμως αυτό θα υπόκειται σε ιδιαίτερη μεταβλητότητα η οποία θα αυξάνει βαθμιαία και όσο θα πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα της 23/6 για το Brexit.
Dow Jones
Η αναθεώρηση και προσθήκη νέων μετερεωλογικών δεδομένων κατευθύνει την πυξίδα ως προς την μεσοπρόθεσμη στήριξη του βασικού αμερικανικού μετοχικού δείκτη στο εύρος των 16300 -17000 μονάδων. Όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο περιβάλλον ο ετεροχρονισμός στην απαρχή της βόρειας κίνησης των δολαριακών επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει τον Dow Jones στην επαναπροσέγγιση του ιστορικού υψηλού των 18300 μονάδων,επίπεδο που καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο.
Πετρέλαιο
Το βαρόμετρο του μετερεωλόγου διαγνώνει,σε ένα ήπιο από βαρομετρικά πεδία περιβάλλον,την αρχή μιας μεσοπρόθεσμα βιώσιμης ανοδικής πορείας του «μαύρου χρυσού». Όπως έγκαιρα αναφέραμε και στην προηγούμενο δελτίο μας ανοίγονται νέες long θέσεις σε προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου που και τεχνικά οδηγούν την πυξίδα μας προς μία περαιτέρω βορειότερη κίνηση του πετρελαίου προς την περιοχή των 56-58 δολαρίων ανά ευρώ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι ελληνικές μετοχές προσπαθούν να αφομοιώσουν την περιοχή που καθορίζεται από τα στίγματα των 620-650 μονάδων. Η πυξίδα μας θεωρεί πιθανότερη την επόμενη βόρεια κίνηση προς την περιοχή των 700 μονάδων με συνθήκες την απουσία βαρομετρικών χαμηλών από την πορεία της αξιολόγηση, ς καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ.
*Πιστοποιημένου Επενδυτικού Συμβούλου
** Με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης μέσω της ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμας παροχής εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectos.