Νέα Ζηλανδία: Η πρώτη μείωση επιτοκίων εδώ και 4 χρόνια έφερε απώλειες στο νόμισμα της χώρας

Νέα Ζηλανδία: Η πρώτη μείωση επιτοκίων εδώ και 4 χρόνια έφερε απώλειες στο νόμισμα της χώρας
epa08347239 An Australian flag flies at Main Beach on the Gold Coast, Australia, 07 April 2020. Australian Prime Minister Scott Morrison today urged all Australians to stay home over the Easter weekend amid the countrys coronavirus restrictions. Locally, the Gold Coast City Council is to close all car parks to beaches on the Gold Coast in a deterrent to travellers heading to the beach over the Easter weekend. EPA/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αιφνιδιάζοντας ορισμένους παράγοντες της αγοράς και προκαλώντας στοιχήματα για μια επιθετική πορεία χαλάρωσης έως το τέλος του 2025.

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 και προανήγγειλε περισσότερες μειώσεις τους επόμενους μήνες, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 1% έως 3%, σε μια απότομη αποστασιοποίηση που προκάλεσε πωλήσεις στο νόμισμα της χώρας

Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25% ήρθε σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ), αιφνιδιάζοντας ορισμένους παράγοντες της αγοράς και προκαλώντας στοιχήματα για μια επιθετική πορεία χαλάρωσης έως το τέλος του 2025.

Οι αγορές είχαν υπολογίσει σχεδόν 70% πιθανότητα μείωσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας μετά από μια σειρά από πιο ήπια οικονομικά στοιχεία, αλλά η μείωση διέψευσε τις προσδοκίες των περισσότερων οικονομολόγων, με τους 19 από τους 31 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters να έχουν προβλέψει ότι η RBNZ θα παραμείνει σταθερή, όπως κάνει από τον Μάιο του 2023.

«Η Επιτροπή συμφώνησε να χαλαρώσει το επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής με τη μείωση του OCR (επίσημο επιτόκιο μετρητών)» ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της και σηματοδότησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες μειώσεις ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές αντέδρασαν ρίχνοντας το δολάριο kiwi κατά 1% στα 0,6015 δολάρια.

Τα swaps μετατοπίστηκαν ώστε να υποδηλώνουν άλλες 32 μονάδες βάσης χαλάρωσης έως τον Οκτώβριο και 71 μονάδες βάσης χαλάρωσης έως το τέλος του έτους. Τα επιτόκια εμφανίζονται κοντά στο 3,0% έως το τέλος του 2025, πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη της RBNZ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τραπεζικών λογαριασμών σημείωσαν επίσης άλμα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ASB Bank, Νικ Τάφλεϊ, δήλωσε ότι αναμένει ότι η RBNZ θα συνεχίσει να μειώνει σταθερά το ταμειακό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης σε διαδοχικές συνεδριάσεις.

«Εάν οι πληθωριστικές πιέσεις εξατμιστούν ταχύτερα από το αναμενόμενο, η RBNZ μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσει την επιστροφή σε μια πιο ουδέτερη ρύθμιση γύρω στο 3,25%», πρόσθεσε.Η ASB Bank μαζί με την Kiwibank, την Westpac και την τράπεζα ANZ ανακοίνωσαν μειώσεις στα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων τους.

Η κεντρική τράπεζα διατύπωσε μια νότα προσοχής, τονίζοντας ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για περαιτέρω περίοδο, αλλά εξακολουθεί να προβλέπει ότι το ταμειακό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,85% έως το τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com