Νέες απειλές Πούτιν για τη χρήση πυραύλων από την Ουκρανία: Έτοιμοι για τις «τις κατάλληλες αποφάσεις»

Νέες απειλές Πούτιν για τη χρήση πυραύλων από την Ουκρανία: Έτοιμοι για τις «τις κατάλληλες αποφάσεις»
In this pool photograph distributed by Russia's state agency Sputnik, Russian President Vladimir Putin gives a speech during a meeting of the Federal Security Service (FSB) Board in Moscow on March 19, 2024. (Photo by Sergei GUNEYEV / POOL / AFP) Photo: AFP
Εά η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση σχετικά με τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει εάν επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Δύση θα πολεμήσει άμεσα με τη Ρωσία αν επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μια κίνηση που, όπως είπε, θα αλλάξει τη φύση και το εύρος της σύγκρουσης.

«Η δήλωση που έκανε χθες ο πρόεδρος Πούτιν είναι πολύ σημαντική. Είναι εξαιρετικά σαφής, ξεκάθαρη και δεν επιτρέπει διπλές αναγνώσεις. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η δήλωση αυτή έφτασε σε αυτούς στους οποίους απευθυνόταν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκλιπαρεί εδώ και μήνες τους συμμάχους του Κιέβου να αφήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ATACMS μεγάλου βεληνεκούς και των βρετανικών Storm Shadows, βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος για να περιορίσει τη δυνατότητα της Μόσχας να εξαπολύει επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ θα συζητήσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως για τέτοια πλήγματα σε συνομιλίες στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή.

Ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι μια τέτοια κίνηση θα συμπαρασύρει απευθείας στον πόλεμο τις χώρες που προμηθεύουν το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα δορυφορικής στόχευσης και ο προγραμματισμός των διαδρομών πτήσης των πυραύλων θα πρέπει να παρέχονται από στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, καθώς το Κίεβο δεν διαθέτει το ίδιο τις δυνατότητες αυτές.

«Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε και η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει «τις κατάλληλες αποφάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com