Νέες διαλειτουργικότητες ενισχύουν το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ

Νέες διαλειτουργικότητες ενισχύουν το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ
Photo: pixabay.com
Διασταυρώσεις και μέσω Δήμων. Αυτοματοποιημένοι έλεγχοι, με την ΑΑΔΕ σε ρόλο "big brother" στις υπηρεσίες του δημοσίου. Οι υποχρεώσεις.

Φορολογικούς ελέγχους με αυτοματοποιημένες διαδικασίες διασταυρώσεων δεδομένων μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων, δηλωθέντων εισοδημάτων, μεταβολών στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων, ακόμη και οφειλών σε δήμους έχει δυνατότητα να πραγματοποιεί η φορολογική αρχή, στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας των συστημάτων.

Σημειώνεται ότι η διαλειτουργικότητα είναι η δυνατότητα διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων να ανταλλάσσουν και να ενσωματώνουν δεδομένα με οργανωμένο και αυτόματο τρόπο. Η ΑΑΔΕ, από το 2011, προωθεί διαλειτουργικότητες των πληροφοριακών της συστημάτων (TAXIS, TAXISnet) με άλλα συστήματα της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων και συνεχίζει με πιο εντατικούς ρυθμούς.

Μάλιστα από τον τρέχοντα μήνα η φορολογική αρχή χάρη στη διαλειτουργικότητα, ενημερώνεται αυτομάτως εάν οι αιτούντες φορολογική ενημερότητα έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους σε δήμους και θα εκδίδει αυτόματα βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας. Σε άλλη περίπτωση, όσοι οφείλουν δημοτικά τέλη, κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας κ.ο.κ. θα “μπλοκάρονται” και θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τη δέσμευση ή αποδέσμευση του αποδεικτικού τους. Χωρίς ταλαιπωρία και με εξπρές διαδικασίες θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα οι πολίτες που έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε Δήμους και Περιφέρειες. Σύμφωνα με την ΑΑ∆Ε, η νέα λειτουργικότητα διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους, καθώς επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αποδέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας.

Εντωμεταξύ, εξελίσσεται η συνεργασία της φορολογικής αρχής με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) από το οποίο ενημερώνεται το φορολογικό μητρώο με τις μεταβολές των Ανωνύμων Εταιρειών. Οι τελευταίες δεν απαιτείται να υποβάλουν δήλωση μεταβολής στοιχείων μητρώου για μεταβολές που αφορούν το μετοχικό κεφάλαιο, τη λήξη της διάρκειας, την επωνυμία, την εκπροσώπηση και την κατάσταση του νομικού προσώπου, καθώς τα δεδομένα που καταχωρίζονται στο ΓΕΜΗ αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το φορολογικό μητρώο. Όπως είχε πει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, όταν ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα, η έναρξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ της ΑΑΔΕ και του ΓΕΜΗ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα απλοποίησης διαδικασιών και διευκόλυνσης της καθημερινότητας των επιχειρήσεων. Είναι αποτέλεσμα πολύμηνης εντατικής συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με στόχο την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων στη λειτουργία του επιχειρείν. Με την πλήρη διασύνδεση των δύο συστημάτων η φορολογική αρχή θα έχει δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων σε πραγματικό χρόνο επιταχύνοντας και απλοποιώντας τους ελέγχους ενώ ενθαρρύνεται και η ενημέρωση των υπόχρεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποχρεώσεις

Παρεμπιπτόντως από σήμερα αρχίζουν μια σειρά από υποχρεώσεις, με κρίσιμη τη λήξη της προθεσμίας για τη σύνδεση επαγγελματικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Επίσης από σήμερα πραγματοποιείται η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης για το α’ εξάμηνο, μεταξύ των οποίων βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μέσα στην εβδομάδα, μέχρι 4/9, πραγματοποιείται και η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτης αρωγής, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες, πληγέντα φυσικά και νομικά πρόσωπα και ως πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στην Περιφέρεια Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: