Νέες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Εντείνονται τα τύμπανα του πολέμου στον Λίβανο

Νέες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Εντείνονται τα τύμπανα του πολέμου στον Λίβανο
Displaced Palestinians watch from a makeshift camp as shells fired from Israeli tanks hit an area near the Hamad residential complex in Khan Yunis in the southern Gaza Strip on August 18, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Hamas militant group. (Photo by Bashar TALEB / AFP) Photo: AFP
Περισσότερες στρατιωτικές μονάδες και πόροι αποστέλλονται στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Ισραηλινά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν πολλαπλούς στόχους στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ την Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μετά τη μαζική επίθεση σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ τις περασμένες μέρες.

Ο στρατός δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στις περιοχές Τσιχίν, Ταϊμπέ, Μπλίντα, Μέις Ελ Τζαμπάλ, Αϊταρούν και Κφαρκέλα στο νότιο Λίβανο, καθώς και μια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στην περιοχή Κιάμ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας αριθμός ισραηλινών πολιτών τραυματίστηκε από πυρά αντιαρματικού πυραύλου από τον Λίβανο, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα ακολουθούν μια περίοδο έντονα αυξανόμενης ανησυχίας για κλιμάκωση της σύγκρουσης στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με την Χεζμπολάχ εδώ και μήνες.

Την Τετάρτη, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 20 βλήματα στο Ισραήλ, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς, δήλωσε ο στρατός.

Περίπου 10 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στην περιοχή του όρους Ερμόν στα -κατεχόμενα από το Ισραήλ- Υψώματα του Γκολάν, όπου το Ισραήλ διαθέτει βασικές εγκαταστάσεις επιτήρησης, κατασκοπείας και αεράμυνας.

Αυτή την εβδομάδα δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν από μια εξελιγμένη επίθεση με στόχο συσκευές επικοινωνιών που χρησιμοποιούνταν από στελέχη της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει άμεσα τις επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πολλές πηγές ασφαλείας, πραγματοποιήθηκαν από την κατασκοπευτική του υπηρεσία Μοσάντ.

Το Ισραήλ εστιάζει στα βόρεια σύνορα

Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο περνά σε νέα φάση, με την εστίαση να μετατοπίζεται πλέον στα βόρεια σύνορα.

Είπε ότι περισσότερες στρατιωτικές μονάδες και πόροι αποστέλλονται στα σύνορα. Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στα σύνορα περιλαμβάνουν την 98η Μεραρχία, έναν επίλεκτο σχηματισμό που περιλαμβάνει στοιχεία καταδρομέων και αλεξιπτωτιστών και πολεμά στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε πυραυλικά πυρά κατά του Ισραήλ την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή πυρών που καμία από τις δύο πλευρές δεν επέτρεψε να κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκκενωθεί και στις δύο πλευρές των συνόρων και στο Ισραήλ αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να επιστρέψουν οι εκκενωμένοι στα σπίτια τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την Τετάρτη να επιστρέψει τους εκκενωμένους Ισραηλινούς «με ασφάλεια στα σπίτια τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com