Νέες φοροαπαλλαγές και «φρένο» στο Airbnb: Τα 4 «κλειδιά» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέες φοροαπαλλαγές και «φρένο» στο Airbnb: Τα 4 «κλειδιά» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Photo: pixabay.com
Έρχονται περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε περιοχές της Αθήνας που παρουσιάζουν έντονη ζήτηση.

Η κυβέρνηση προχωρά με νέα μέτρα για την αγορά ακινήτων, προσφέροντας φοροαπαλλαγές τριετίας στους ιδιοκτήτες που μεταφέρουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση. Παράλληλα, έρχονται περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε περιοχές της Αθήνας που παρουσιάζουν έντονη ζήτηση, ενώ ενισχύονται τα κίνητρα για ασφάλιση κατοικιών με επιπλέον εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια σε έσοδα από ενοίκια, περιλαμβάνονται το χρονικό διάστημα που ένα ακίνητο παραμένει κλειστό, η επιφάνειά του, καθώς και η ιδιοκτησιακή του ταυτότητα. Η ρύθμιση αυτή στοχεύει να ενισχύσει τις μακροχρόνιες μισθώσεις, αποτρέποντας τα κενά ακίνητα και συμβάλλοντας στη μείωση του φορολογικού βάρους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα:

  1. Χρονικό όριο κλεισίματος: Ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κενά τα σπίτια τους ή τα διέθεταν μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τουλάχιστον για 3 έτη, θα μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο της φοροαπαλλαγής.
  2. Εμβαδόν ακινήτου: Το μέτρο αφορά ακίνητα με επιφάνεια έως 120 τ.μ., στοχεύοντας κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες και τα μεσαία εισοδήματα.
  3. Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν μόνο για φυσικά πρόσωπα και όχι για επιχειρήσεις.
  4. Διάθεση στην αγορά: Για την εφαρμογή της φοροαπαλλαγής, το ακίνητο πρέπει να διατεθεί για μακροχρόνια μίσθωση μέχρι το τέλος του 2025.

Στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εισάγονται περιορισμοί σε τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, όπου παγώνουν για έναν χρόνο οι νέες άδειες για Airbnb και παρόμοιες πλατφόρμες, με στόχο τη μείωση της στεγαστικής κρίσης.

Τέλος, στον ΕΝΦΙΑ, η έκπτωση 20% θα χορηγείται σε ιδιοκτήτες κατοικιών αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ, εφόσον ασφαλίσουν το ακίνητό τους για φυσικές καταστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: