Νέες παροχές και μειώσεις φόρων: Όλα θα εξαρτηθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής

Νέες παροχές και μειώσεις φόρων: Όλα θα εξαρτηθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής
Family tax benefit / residential property or estate tax concept : Tax burlap bag, family members, house on rows of coin money, depicts mandatory financial charge / type of levy imposed upon a taxpayer Photo: Shutterstock
Τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν και τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα καθορίσουν τις πρόσθετες παροχές και μειώσεις φόρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μέχρι το 2027.

Τα έσοδα που θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής την τριετία 2025–2027 θα καθορίσουν το εύρος των νέων παροχών που θα μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση. Με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας να περιορίζουν τις δυνατότητες για επιπλέον δαπάνες, η άμυνα και οι συντάξεις θα συνεχίσουν να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των δημοσίων δαπανών, οι οποίες προβλέπονται να αυξάνονται κατά 3% ετησίως.

Σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο, ο σωρευτικός λογαριασμός αυτής της αύξησης θα φτάσει τα 13,8 δισ. ευρώ έως το 2028. Από αυτό το ποσό, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, περίπου 8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε εξοπλιστικά προγράμματα, συντάξεις και λειτουργικά κόστη του Δημοσίου, αφήνοντας λιγότερο από 1 δισ. ευρώ ετησίως για άλλες παροχές και δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να χρηματοδοτηθούν νέες παροχές, το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι αυτά τα έσοδα θα επιτρέψουν την εφαρμογή επιπλέον μειώσεων φόρων, όπως προβλέπεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2023.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026, η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2027. Επίσης, υπάρχει προοπτική για μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ και παρεμβάσεις στη φορολογία των φυσικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: