Νέες πιέσεις για τη στερλίνα, όχι τόσο ακραίες όσο της Παρασκευής
- 27/06/2016, 13:09
- SHARE
Πού στρέφονται οι επενδυτές μετά το Brexit – Ποια είναι τα οικονομικά τους «καταφύγια».
Απώλειες μεγαλύτερες του 2% κατέγραφε σήμερα η στερλίνα, ενώ πιέσεις δεχόταν το ευρώ και πτωτικά κινούνταν οι μετοχές καθώς η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια του γεν, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων χαμηλού ρίσκου. Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνταν κοντά στα χαμηλά επίπεδα της Παρασκευής αν και σήμερα σημείωναν άνοδο καθώς οι χρηματιστές πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία θα έχει μικρό αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση.
Το κλίμα παρέμεινε αδύναμο με την πολιτική κρίση να ενσκήπτει στη Βρετανία και να επικρατεί ασάφεια για το πότε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αποχωρήσει από την ΕΕ ή με ποιους όρους. Αλλά οι κινήσεις σήμερα δεν ήταν τόσο ακραίες όσο την Παρασκευή, όταν οι αγορές υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και πέντε χρόνια.
Η λίρα ανέκαμψε μέρος του εδάφους που έχασε αφού ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είχε έτοιμα ισχυρά σχέδια έκτακτης ανάγκης και ότι η ίδια και η Τράπεζα της Αγγλίας μπορούν να κάνουν περισσότερα εάν χρειαστεί.
Η λίρα κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 1,8% στο 1,3455 δολάρια. Την Παρασκευή είχε υποχωρήσει έως τα 1,3228 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών. Το ευρώ, που επίσης θεωρείται ότι ευάλωτο στην έξοδο από την ΕΕ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της και βασικού χρηματοπιστωτικού κέντρου, κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 0,6% στο 1,1057 δολάρια.
Στο κόκκινο ξανά τα χρηματιστήρια
Πτωτικά κινούνταν σήμερα οι βρετανικές μετοχές, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης καθώς η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit την περασμένη εβδομάδα βύθισε τη Βρετανία σε πολιτική αβεβαιότητα, πλήττοντας τις μετοχές των βρετανικών τραπεζών, των κατασκευαστικών εταιρίων και της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους easyJet.
Στις 11:23 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των blue-chip FTSE 100 σημείωσε πτώση κατά 1,1% στις 6.071,19 μονάδες, με το δείκτη των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 να υποχωρεί κατά 3%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, που την Παρασκευή υποχώρησε κατά 7% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια, υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,1%. Ο γερμανικός DAX σημείωνε πτώση μόνο κατά 0,5% ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχυόταν κατά 1,8% μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,1%. Πιέσεις δέχθηκαν ιδιαίτερα οι εταιρίες που έχουν έκθεση στη Βρετανία.
Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ με τις χρηματοοικονομικές μετοχές να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι από αυτούς που απειλούνται ιδιαίτερα από το Brexit εάν τα επενδυτικά προϊόντα και οι υπηρεσίες του Σίτι του Λονδίνου χάνουν το πολύτιμο «ευρωπαϊκό διαβατήριό» τους που θα δίνει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Ωστόσο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο κατά 2,4% καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι κλιμάκωσαν τις προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσαν να παρέμβουν στην αγορά συναλλάγματος για να σταθεροποιήσουν το γεν, του οποίου η άνοδος πλήττει τις εταιρίες εξαγωγών.
Το ιαπωνικό νόμισμα, που θεωρείται ‘ασφαλές καταφύγιο’ σε περιόδους αναταραχής, ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 102,11 ανά δολάριο.
Πτώση σημείωναν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που επίσης θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 2,4 μονάδες βάσης στο -0,08%, παραμένοντας υψηλότερα από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο της Παρασκευής του σχεδόν -0,17%.
Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 1% για πρώτη φορά, με τις τιμές των κρατικών ομολόγων να καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε τίτλους που θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις ύστερα από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε περισσότερο από 9 μονάδες βάσης στο 1,54% μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Ο χρυσός, που την Παρασκευή σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του από το 2009, συνέχισε να κινείται ανοδικά. Νωρίτερα σημείωσε άνοδο κατά 0,8% στα 1.326 δολάρια ανά ουγγιά.