Νέες πηγές ενέργειας εκτός Ρωσίας αναζητεί η ΕΕ
- 02/12/2014, 16:00
- SHARE
Την εγκατάλειψη της κατασκευής του αγωγού South Stream επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η εγκατάλειψη από τη Ρωσία του σχεδίου για τον αγωγό αερίου South Stream επιβεβαιώνει την ανάγκη για την ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές των προμηθειών της, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τον South Stream και ο τρόπος με τον οποίο αυτό αποφασίσθηκε επιβεβαιώνουν πόσο σημαντική είναι για την Ευρώπη η διαφοροποίηση των πηγών των προμηθειών της”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για τον Προϋπολογισμό, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την επομένη της ανακοίνωσης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το σχέδιο εγκαταλείπεται.
“Αυτή η νέα εξέλιξη θα πρέπει να συζητηθεί. Η συνεχής εξέλιξη του ενεργειακού τοπίου είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει η ΕΕ μια Ένωση της Ενέργειας, μία από τις προτεραιότητες της οποίας θα είναι η ασφάλεια των προμηθειών”, ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς.
Στο μεταξύ, οι μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του South Stream σημείωσαν σήμερα μεγάλη πτώση.
Οι μετοχές της γερμανικής χαλυβουργίας Salgitter κατέγραψαν πτώση άνω του 7% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Η Salgitter είχε εξασφαλίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στην κατασκευή του αγωγού.
Πτώση κατά περισσότερο από 8% σημείωσαν επίσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου οι μετοχές της ιταλικής εταιρείας Saipem, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η ENI.
Ιδιωτική πρωτοβουλία των ομίλων Gazprom της Ρωσίας και ENI της Ιταλίας και κόστους 16 δισ. ευρώ, ο South Stream, οι εργασίες για τον οποίο άρχισαν επισήμως το Δεκέμβριο του 2012, επρόκειτο να συνδέσει σε μήκος 3.600 χιλιομέτρων τη Ρωσία με τη Βουλγαρία περνώντας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, για να εξυπηρετήσει στη συνέχεια τη δυτική Ευρώπη, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας. Επρόκειτο να έχει δυνατότητα 63 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, δηλαδή όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Gazprom τον αυστηρό σεβασμό των κανόνων της ΕΕ, κυρίως να επιτραπεί η πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, και μπλόκαρε το πρόγραμμα ελλείψει συμφωνίας από τη ρωσική πλευρά. Οι Βρυξέλλες απείλησαν με κυρώσεις τα επτά κράτη μέλη τους που ενέχονται στο πρόγραμμα, αν άρχιζαν τις εργασίες.
Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Κροατία και η Σλοβενία, καθώς και η Σερβία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο