Νέες πυραυλικές δομικές από τη Βόρεια Κορέα – Διαψεύδεται η αποστολή όπλων στη Ρωσία

Νέες πυραυλικές δομικές από τη Βόρεια Κορέα – Διαψεύδεται η αποστολή όπλων στη Ρωσία
People watch a television screen showing a news broadcast with file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on January 14, 2024. North Korea fired a ballistic missile on January 14b, Seoul's military said, days after Pyongyang staged live-fire exercises near the tense maritime border with the South. (Photo by Jung Yeon-je / AFP) Photo: AFP
Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τον Βορρά ότι στέλνει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια με μαχητικά αεροσκάφη stealth που προσομοίαζαν αερομαχία.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση ως πρόκληση. Είπε ότι τα βλήματα εκτοξεύθηκαν από την πόλη Wonsan της ανατολικής ακτής και πέταξαν περίπου 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) πριν προσγειωθούν στη θάλασσα.

Επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε επίσης ότι ένας πύραυλος μικρού βεληνεκούς φαίνεται ότι εκτοξεύθηκε και είχε ήδη πέσει.

Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ καθώς και τακτικούς πυραύλους τους τελευταίους μήνες, περιγράφοντάς τους ως μέρος ενός προγράμματος αναβάθμισης των αμυντικών της δυνατοτήτων.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δεν διευκρίνισε τον τελευταίο τύπο όπλου, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Βορρά ανέφεραν ότι ο στρατός του δοκιμάζει συστήματα πυραύλων πολλαπλών εκτοξεύσεων που αναβαθμίζονται.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είδε τις δοκιμές «υπερμεγέθους» πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 600 χιλιοστών και πυραύλων πολλαπλών εκτοξεύσεων 240 χιλιοστών τις τελευταίες εβδομάδες και επισκέφθηκε επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν αυξηθεί αφότου ο Βορράς κατήργησε πέρυσι το 2018 ένα σύμφωνο που αποσκοπούσε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων κοντά στα στρατιωτικά σύνορα, το οποίο καταρτίστηκε στο πλαίσιο της εκεχειρίας που τερμάτισε τον κορεατικό πόλεμο του 1950-53 και στη συνέχεια χαρακτήρισε τον Νότο «εχθρό Νο 1».

Άρνηση για αποστολή όπλων στη Ρωσία

Νωρίτερα την Παρασκευή, η ισχυρή αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιο Γιονγκ, δήλωσε ότι τα τακτικά όπλα της προορίζονται αποκλειστικά ως αποτρεπτικό μέσο κατά της στρατιωτικής επίθεσης της Νότιας Κορέας, ενώ διέψευσε και πάλι ότι η Πιονγκγιάνγκ εξάγει τα όπλα.

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τον Βορρά ότι στέλνει όπλα στη Ρωσία για να βοηθήσει τη Μόσχα να αναπληρώσει τα αποθέματα για χρήση στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Μόσχα και Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί την κατηγορία.

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων της Παρασκευής πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην κινεζική βορειοανατολική πόλη Χαρμπίν.

Ο Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέκριναν την Πέμπτη την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της για αυτό που οι ηγέτες αποκάλεσαν «εκφοβισμό στον στρατιωτικό τομέα» εναντίον της Βόρειας Κορέας σε συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο.

Η πολεμική αεροπορία της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι αμερικανικά και νοτιοκορεατικά μαχητικά stealth διεξήγαγαν «έντονες» κοινές ασκήσεις την Πέμπτη στην κεντρική περιοχή για να δοκιμάσουν και να ενισχύσουν την επιθετική και αμυντική ικανότητα ελιγμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com