Νέες στρατηγικές της ΕΕ για τη μετανάστευση: Ενίσχυση της συνεργασίας με Τουρκία – 1 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες

Νέες στρατηγικές της ΕΕ για τη μετανάστευση: Ενίσχυση της συνεργασίας με Τουρκία – 1 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες
epa11652237 European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a joint press conference with Moldovan President Maia Sandu (not pictured) at the State Residence building in Chisinau, Moldova, 10 October 2024. Von der Leyen is on a visit to Chisinau to support and review the progress of the Republic of Moldova in the process of joining the European Union. Moldova was granted EU candidate status in June 2022, and officially started accession negotiations in June 2024. A referendum on the country's European Union membership is scheduled on 20 October 2024. EPA/DUMITRU DORU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό ενόψει της συνόδου κορυφής. Προανήγγειλε πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες, καθώς και για τη στήριξη της Τουρκίας στη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το 2024 έχει ήδη σημειωθεί μείωση στις παράτυπες αφίξεις κατά δύο τρίτα στις κεντρικές μεταναστευτικές διαδρομές, γεγονός που αποδίδεται στις εντατικές επιχειρήσεις της Λιβύης και της Τυνησίας. Ωστόσο, υπογραμμίζεται η ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Αλγερία.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση 56% στις αφίξεις στις θαλάσσιες διαδρομές προς την Ισπανία, γεγονός που θέτει επιτακτικά την ανάγκη επέκτασης της συνεργασίας με αφρικανικές χώρες όπως η Σενεγάλη και το Μαλί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αφίξεις από τον Λίβανο προς την Κύπρο έχουν μειωθεί, ωστόσο οι αυξημένες αφίξεις στην Ελλάδα υποδεικνύουν την ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας με γειτονικές χώρες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε επίσης ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στην αποτελεσματική επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Μόνο το 20% των ατόμων με απόφαση επιστροφής επιστρέφει στις χώρες προέλευσής τους, γεγονός που επιβάλλει μια νέα νομοθετική πρόταση για την ενίσχυση των επιστροφών.

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων, με ισχυρότερη δράση της Europol, και διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν, όπου η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο.

Η πρόταση περιλαμβάνει και πρωτοβουλίες για καλύτερη διαχείριση του υβριδικού πολέμου μέσω του μεταναστευτικού ζητήματος, και ισχυρότερες διπλωματικές σχέσεις με τρίτες χώρες για την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: