Νέες ταραχές στην Ιερουσαλήμ
- 30/10/2014, 16:25
- SHARE
Οι ισραηλινές αρχές απέκλεισαν πλήρως την πρόσβαση στον Όρος του Ναού - Ένας νεκρός κι ένας βαριά τραυματισμένος μέχρι στιγμής ο απολογισμός.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει «μέχρι νεωτέρας» για λόγους ασφαλείας την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του γεννημένου στις ΗΠΑ Εβραίου εποίκου Γεχούντα Γκλικ και τον μετέπειτα θάνατο παλαιστίνιου υπόπτου για την επίθεση από πυρά της αστυνομίας.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Γεχούντα Γκλικ -ακροδεξιός ισραηλινός στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για να επιτρέπεται στους Εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού- τραυματίστηκε σε ένοπλη επίθεση που δέχθηκε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Ο 48χρονος Γκλικ νοσηλεύεται σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση έχοντας δεχτεί τέσσερις πυροβολισμούς.
Ο δράστης είχε διαφύγει, αλλά μερικές ώρες αργότερα η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι ενός παλαιστίνιου υπόπτου -του πρόσφατα αποφυλακισθέντα Μοατέζ Χιτζάζι- ο οποίος και έπεσε νεκρός στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.
Πλήθη νεαρών παλαιστινίων κατέκλυσαν τους δρόμους κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Μοατέζ Χιτζάζι βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Έσπασαν πλάκες και τούβλα και επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα. Οι συμπλοκές κράτησαν περισσότερο από οκτώ ώρες.
Στον απόηχο της έντασης, το ισραηλινό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και η αστυνομία της Ιερουσαλήμ προχώρησαν στον αποκλεισμό «μέχρι νεωτέρας» της πρόσβασης στο Όρος του Ναού, όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι ή Χαράμ αλ-Σαρίφ για τους μουσουλμάνους.
Το Χαράμ αλ-Σαρίφ βρίσκεται στην καρδιά του αραβικού τομέα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και η προσευχή επιτρέπεται μόνο στους μουσουλμάνους. Στο νότιο τμήμα του βρίσκεται το τέμενος Αλ-Ακσά, ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.
Οι Εβραίοι επιτρέπεται να επισκεφθούν το Όρος του Ναού, ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, αλλά όχι να προσευχηθούν ή να πραγματοποιήσουν θρησκευτικές τελετές.
Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το κλείσιμο του Όρους του Ναού συνιστά κήρυξη πολέμου για τους παλαιστίνιους και τους μουσουλμάνους. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος μιλά για επικίνδυνη πράξη και ευθεία πρόκληση, αιτία έντασης και αστάθειας.
Από πλευράς του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον Αμπάς ότι ενθαρρύνει και υποδαυλίζει τις ταραχές στην Ιερουσαλήμ, δίνοντας επίσης εντολή για την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών ενισχύσεων στην Ιερουσαλήμ.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του πλαισίου που θα επιτρέψει στους Εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού, όπως ζητούν οι εθνικιστές, περιλαμβανομένου του Γεχούντα Γκλικ.
Η ένταση επικεντρώνεται στη συνοικία Σιλουάν στα νότια της Παλιάς Πόλης. Οργανώσεις Εβραίων εποίκων έχουν αποκτήσει περισσότερα από 20 κτίρια στην περιοχή με την πάροδο των ετών, περιλαμβανομένων εννέα τους τελευταίους τρεις μήνες. Στα κτίρια έχουν μεταφέρει οικογένειες Εβραίων εποίκων, σε μία απόπειρα αύξησης του αριθμού των Εβραίων στην περιοχή.
Σήμερα περίπου 500 έποικοι κατοικούν ανάμεσα σε 40.000 παλαιστινίους.
ΟΗΕ προς Ισραήλ: Σταματήστε του εποικισμούς
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για άλλη μια φορά σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση να διασφαλίσει τον σεβασμό του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης για τους Παλαιστίνιους των κατεχομένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας.
Μετά την περιοδική εξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης, η Επιτροπή συνέστησε μεταξύ άλλων «να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όσον αφορά την ελευθερία μετακίνησης και επιλογής του τόπου κατοικίας τους».
Όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ υποβάλλονται περιοδικά σε τέτοιες εξετάσεις. Για το Ισραήλ, αυτή ήταν η τέταρτη φορά που η Επιτροπή εξετάζει εάν τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στα συμπεράσματά της η Επιτροπή ζητά επίσης να σταματήσουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης και η διανομή εκτάσεων για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και να σταματήσει η οικοδόμηση και η επέκταση τέτοιων οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και του Γκολάν.
Η Επιτροπή ζήτησε εξάλλου «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας» και συνέστησε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων για την επιβολή της τάξης «να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν επεισόδια που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση βίας».
Το Ισραήλ θα πρέπει τέλος να διασφαλίσει ότι «όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας (το 2008-’09, το 2012 και το φέτος το καλοκαίρι) θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας εις βάθος έρευνας, αποτελεσματικής, ανεξάρτητης και αμερόληπτης και ότι οι υπεύθυνοι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατέχουν διοικητικές θέσεις, θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν ανάλογα με τη βαρύτητα των πράξεών τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ