Νέες τροποποιήσεις στο τελικό φορολογικό νομοσχέδιο – Τί αλλάζει
- 18/11/2019, 09:20
- SHARE
Σε συνολικά έξι τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο προχωρά το οικονομικό επιτελείο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαβούλευσης και προτού κατατεθεί στη βουλή.
Η πρώτη αφορά στους νέους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσοι συστήνουν νέα ΜΜΕ και για τα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας της θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% αντί για 9% αν τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Το μέτρο αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Η δεύτερη αφορά στη μείωση του ελάχιστου συντελεστή φόρου από το 22% στο 9% και για τις αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, εφόσον τα ποσά τους μαζί με τυχόν εισοδήματα από πωλήσεις γεωργικών προϊόντων δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Μέχρι τώρα η βασική ενίσχυση και τα άνω των 12.000 ευρώ ποσά των πράσινων και συνδεδεμένων ενισχύσεων, αφαιρουμένων τυχόν εκπιπτόμενων δαπανών για την εξυπηρέτηση της αγροτικής δραστηριότητας, φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή επιβαρύνονται από το πρώτο ευρώ με φόρο 22%. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 σύμφωνα με το νομοσχέδιο, χιλιάδες αγρότες που αποκτούν πολύ χαμηλά καθαρά εισοδήματα, κάτω των 10.000 ευρώ, από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους και το μεγαλύτερο μέρος των ακαθαρίστων εσόδων τους ή το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων τους προέρχεται από άμεσες ενισχύσεις του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, θα δουν τη φορολογία επί των ενισχύσεων αυτών να μειώνεται κατά πολύ, από το 22% στο 9%.
Η τρίτη προσθήκη είναι ότι πλέον τα δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών ( stock options) που ελάμβαναν ως έξτρα παροχή κάποια στελέχη επιχειρήσεων αποσυνδέονται πλέον από το συνολικό εισόδημα και την βασική κλίμακα φορολογία και θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% με στόχο να μπορούν να προσελκύσουν υψηλού επιπέδου στελέχη.
Τι άλλαξε η διαβούλευση
Άλλες δύο αλλαγές ήρθαν από σχόλια φορολογουμένων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης. Συγκεκριμένα:
Η τέταρτη αλλαγή απαντάει στο αίτημα πολλών φορολογούμενων ότι το ποσό που καταβάλλεται με δικαστική απόφαση ως διατροφή δεν θα υπολογίζεται για τον υπόχρεο στο πραγματικό εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται το 30% που θα πρέπει να συγκεντρώσει σε ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην φορολογηθεί επιπλέον.
Η πέμπτη προσθήκη αφορά στη διχογνωμία που είχε δημιουργηθεί με το θέμα της έκπτωσης του 40% από τις υπηρεσίες αισθητικής τεχνικής ή ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Με την υφιστάμενη ορολογία ίσχυε ότι κάθε είδους επισκευές με απόδειξη επέφεραν έκπτωση 5% στην αυτοτελή φορολογία εσόδων από ενοίκια. Πλέον το φορολογικό θα διευκρινίζει ότι θα ισχύουν και οι δύο εκπτώσεις και στο συνολικό αλλά και το αυτοτελώς φορολογούμενο εισόδημα από ενοίκια.
Ποιες αποδείξεις θα υπολογίζονται «διπλές»
Διπλές θα υπολογίζονται οι αποδείξεις που θα παίρνουν οι φορολογούμενοι από μια σειρά ελευθέρων επαγγελματιών που ενοχοποιούνται με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Με αυτό το δεδομένο θα υπολογίζονται εις διπλούν οι αποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων, εστιατόρια κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, κομμωτήρια, γιατρούς δικηγόρους, μηχανικούς υπηρεσίες διοργάνωσης εκδηλώσεων (γάμοι, πάρτι κλπ και ταξί.
Επίσης όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων (σοβατζήδες) κατασκευαστές στεγών κλπ) αναμένεται να είναι στη λίστα των επαγγελμάτων όπου η αξία των αποδείξεων που θα εκδίδονται θα μετράει διπλά.
Πηγή: News247.gr