Νέες χώρες στο ευρώ; – Καμία από τις 6 δεν είναι έτοιμη, τονίζει η Κομισιόν

Νέες χώρες στο ευρώ; – Καμία από τις 6 δεν είναι έτοιμη, τονίζει η Κομισιόν
Close up of isolated one Euro coin the main currency of the European Union, money stacked on euro coins in the background on a reflecting surface. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. Amsterdam, The Netherlands on December 2, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Σουηδία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία είναι νομικά υποχρεωμένες να υιοθετήσουν τελικά το ενιαίο νόμισμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι καμία από τις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρησιμοποιούν ακόμη το ευρώ δεν πληροί τα κριτήρια για να γίνει μέλος της Ευρωζώνης.

Από τις 27 χώρες που αποτελούν την ΕΕ, η Σουηδία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα αντί του ευρώ, αλλά είναι νομικά υποχρεωμένες να υιοθετήσουν τελικά το ενιαίο νόμισμα.

Η Δανία εξακολουθεί επίσης να χρησιμοποιεί το δικό της νόμισμα, αλλά έχει νομική εξαίρεση από την υιοθέτηση του ευρώ.

«Κανένα από αυτά τα κράτη μέλη δεν πληροί επί του παρόντος όλα τα κριτήρια για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα που πληροί όλα τα κριτήρια εκτός από ένα και όπου η εθνική νομοθεσία μπορεί να θεωρηθεί συμβατή με τους κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Για να αρχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ, κάθε μία από τις έξι χώρες πρέπει να πληροί τα κριτήρια του χαμηλού πληθωρισμού και του χαμηλού κόστους δανεισμού, του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ και της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Πρέπει επίσης ο νόμος για την κεντρική τράπεζα να είναι συμβατός με τη νομοθεσία της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να προστατεύεται η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να απαγορεύεται η νομισματική χρηματοδότηση και να ενσωματώνεται η εθνική κεντρική τράπεζα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: