Νεϊμάρ: Τι κρύβεται πίσω από τη μεταγραφή του αιώνα
- 05/08/2017, 12:32
- SHARE
Μήπως η μεταγραφή του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή είναι η εκδίκηση του απομονωμένου Κατάρ;
Η μετακίνηση του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν-Ζερμέν αποτελεί νέο ρεκόρ ως προς το ύψος της μεταγραφής.
Την ίδια στιγμή, όμως, είναι και μια κίνηση με νόημα από το εμιράτο του Κατάρ.
Εξασφαλίζοντας την υπογραφή του Βραζιλιάνου σταρ για το νούμερο 1 περιουσιακό στοιχείο του στον χώρο του αθλητισμού – τη γνωστή γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα – το Κατάρ κατάφερε να βγάλει προς τα έξω, προς τους ξένους συμμάχους και επενδυτές, μια εικόνα ομαλότητας και ισχύος.
Κι όλα αυτά δύο μήνες αφότου η χώρα ενεπλάκη σε μια οξύτατη διπλωματική διαμάχη με τους γείτονές της.
Τα σπορ δεν είναι παρά μια …υποσημείωση στο τεράστιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Κατάρ, που πρόκειται να φιλοξενήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Την ίδια στιγμή, το Κατάρ έχει χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό σαν ένα μέσο για να αυξήσει το κύρος του παγκοσμίως.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η μεταγραφή ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους και εμπορικά εκμεταλλεύσιμους ποδοσφαιριστές στον κόσμο είναι μια κίνηση επίδειξης εκ μέρους της πλούσιας αυτής χώρας.
Δείτε επίσης: Οι δέκα πλουσιότερες χώρες της Μέσης Ανατολής
Με την καταβολή των 222 εκατομμυρίων ευρώ – τόσο κόστισε η μεταγραφή – η Παρί Σεν-Ζερμέν προέβη σε μια πραγματικά σημαντική κίνηση για να βρεθεί στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Φέτος, είναι η έβδομη χρονιά που η ιδιοκτησία της ομάδας βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που συνδέονται στενά με την οικογένεια που κυβερνά το Κατάρ.
«Πέτυχαν διάνα» λέει ο Κρίστοφερ Ντάβιντσον, ο οποίος διδάσκει Πολιτική της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Durham. «Τα λεφτά ακούγονται πολλά, αλλά αυτά που διακυβεύονται λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ακόμα περισσότερα – εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Η μεταγραφή του Νεϊμάρ θεωρείται από το Κατάρ ως μία ορθή επένδυση». Και ο Ντάβιντσον καταλήγει: «Όλο αυτό αποδεικνύει ότι έχουν τους απαραίτητους πόρους και αρκετή ρευστότητα ώστε να πρέπει να τους παίρνουν οι άλλοι στα σοβαρά».
Το Κατάρ προσπαθεί, σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων και διεθνούς εικόνας, να αποκρούσει τις κατηγορίες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές.
Το ίδιο αρνείται τις κατηγορίες και θεωρεί τις κυρώσεις των περιφερειακών αντιπάλων του ως μια απόπειρα αλλαγής της εξωτερικής του πολιτικής και περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας του.