Νεκρός εθελοντής του εμβολίου της AstraZeneca
- 22/10/2020, 08:53
- SHARE
Τον θάνατο ενός εθελοντή που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του υποψήφιου εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ανακοίνωσε χθες η υγειονομική αρχή της Βραζιλίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κλινική δοκιμή θα εξακολουθήσει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Globo, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο αποβιώσας ανήκε στην ομάδα ελέγχου, έλαβε ψευδοφάρμακο και ο θάνατός του δεν εγείρει αμφιβολίες για την ασφάλεια του σκευάσματος. Η φαρμακοβιομηχανία αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.
Την ίδια στιγμή έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ έδειξε ότι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με όσους νοσηλεύθηκαν με γρίπη. Η έρευνα έδειξε ότι οι πάσχοντες από COVID-19 διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 17 επικίνδυνων επιπλοκών. Οι ασθενείς αυτοί έχουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, υπερδιπλάσιο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής και ενδοκρανιακής αιμορραγίας. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, διαπίστωσε ότι το 21% των ασθενών με COVID-19 πέθανε στο νοσοκομείο έναντι του 4% εκείνων που έπασχαν από γρίπη.
Μια διαφορετική μελέτη, που εκπονήθηκε από το King’s College του Λονδίνου και αναμένεται να αναρτηθεί σε διαδικτυακή πλατφόρμα, έδειξε ότι το ένα στα είκοσι κρούσματα κορωνοϊού θα ταλαιπωρηθεί από «μακρά COVID-19», δηλαδή συμπτώματα για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της «μακράς COVID-19» είναι το να είσαι γυναίκα, το μεγάλο σωματικό βάρος και το άσθμα. Θετικά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα χορήγησης της τοσιλιζουμάμπης, που δίνεται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε ασθενείς με βαριά COVID-19, καθώς μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου. Αμερικανοί ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, ανέφεραν ότι από τους 433 ασθενείς με μέση ηλικία τα 62 έτη που έλαβαν το φάρμακο κατά τη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ κατέληξε το 29%, ενώ από τις 3.500 που δεν το είχαν λάβει πέθανε το 41%.