Νέο crash test για την ελληνική οικονομία – Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα κρατικά ομόλογα
- 18/01/2022, 09:32
- SHARE
Η αγορά ομολόγων εισήλθε μάλλον ασταθώς στο 2022, ωστόσο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βιάζεται να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις, όπως άλλωστε παρουσιάζεται σε όλα τα reports ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία.
Ο λόγος που ο ΟΔΔΗΧ είναι επισπεύδων έγκειται στο γεγονός πως οι αποδόσεις των ομολόγων παίρνουν την ανιούσα. Και αν οι συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές τώρα, μάλλον δεν πρόκειται να μεταβληθούν επί τα βελτίω προϊόντος του χρόνου, δεδομένου ότι, όπως ειπώθηκε και στο χθεσινό Eurogroup, αρχίζει η κουβέντα για τη σταδιακή μείωση του ευρωπαϊκού χρέους.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως το ελληνικό δεκαετές ήδη τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο 1,60%, πάνω από +180% σε σχέση με το χαμηλό 0,53% του Αυγούστου του 2021, με την επενδυτική εταιρεία Nomura να εκτιμά πως σε ένα χρονικό πλαίσιο 14-15 μηνών θα μπορούσαμε να δούμε διπλάσια αύξηση στις αποδόσεις.
Η δε Fitch, στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως, παρά το ευνοϊκό προφίλ των ελληνικών ομολόγων χάρη στην ΕΚΤ, το ελληνικό χρέος λόγω της πανδημίας έχει αυξηθεί επικίνδυνα.
Η πιο απαισιόδοξη άποψη είναι ότι οι αγορές παίρνουν θέση απέναντι στην προαναγγελθείσα μείωση αγορών ομολόγων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2022, με τις ταμειακές ανάγκες της χώρας μας να μπορούν να καλυφθούν διά των ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 37 δισ. ευρώ, μέχρι το 2024.
Υπενθυμίζεται πως όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς μέχρι το Μάρτιο θα έχουν γίνει τουλάχιστον δύο μεγάλες κοινοπρακτικές εκδόσεις και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει καλυφθεί, εμπροσθοβαρώς, ένα μεγάλο μέρος του φετινού ετήσιου δανειακού προγράμματος του Δημοσίου που εκτιμάται πως θα ανέλθει συνολικά σε 12 δισ. ευρώ.
Με τις δύο εκδόσεις που θα κινηθούν στα επίπεδα των 2,5 – 3 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση των δύο προαγορών χρέους σχεδόν 7 δισ. ευρώ προς την ΕΕ και το ΔΝΤ μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα ίσως έχει κερδίσει ένα «στοίχημα» αξίας 12 δισ. ευρώ, υπό την αίρεση ότι θα υπάρξουν θετικά «πιστωτικά» γεγονότα.
Fed και ΕΚΤ αλλάζoυν το παιχνίδι
Σε όλα τα προαναφερθέντα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο παράγων Fed, που επιταχύνει το κλείσιμο της κάνουλας ρευστότητας, προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έφτασε το δυσθεώρητο 7% τον Δεκέμβριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα «βλέπει» τρεις αυξήσεις επιτοκίων, αφού προηγουμένως διακόψει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με ορίζοντα τερματισμού τον Μάρτιο του 2022. Από την άλλη, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στο 3%, με τις ανατιμήσεις να καλπάζουν. Σημειώνεται πως το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λήγει τον Μάρτιο του 2022, με τα «γεράκια» στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας να πολλαπλασιάζονται…
Όπως είναι ευνόητο, η παγκόσμια αγορά χρέους θα επηρεαστεί άμεσα.