Νέο Δελχί: Σε «κόκκινο συναγερμό» για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Νέο Δελχί: Σε «κόκκινο συναγερμό» για την ατμοσφαιρική ρύπανση
epa08810676 Indian people walk as the city is engulfed in heavy smog, in New Delhi, India, 10 November 2020. According to doctors, the extreme pollution in the city could aggravate the ongoing COVID-19 coronavirus situation in the city. Also, the National Green Tribunal (NGT) imposed a total ban on sale or use of all kinds of firecrackers in the National Capital Region (NCR) up to 30 November for the upcoming Diwali festival. EPA/RAJAT GUPTA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κρίση δημόσιας υγείας κλιμακώνεται, με σχολεία κλειστά και κατασκευές σε παύση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί έφτασε στο χειρότερο επίπεδο της σεζόν, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν σχολεία, να απαγορεύσουν τις κατασκευές και να περιορίσουν την κυκλοφορία φορτηγών.

Οι κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας ξύπνησαν σε μια πόλη καλυμμένη με πυκνή, τοξική αιθαλομίχλη, με επίπεδα ρύπανσης έως και 50 φορές πάνω από τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Έκτακτα μέτρα και αυστηροί περιορισμοί

Οι αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή του πιο αυστηρού σταδίου του σχεδίου GRAP (Graded Response Action Plan). Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Διαδικτυακά μαθήματα για όλες τις τάξεις, εκτός της 10ης και 12ης.
  • Απαγόρευση εισόδου για φορτηγά που δεν μεταφέρουν βασικά αγαθά.
  • Διακοπή όλων των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων.
  • Αποκλεισμός παλαιών πετρελαιοκίνητων οχημάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολίτες προτρέπονται να παραμείνουν στα σπίτια τους, ειδικά τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Η ρύπανση προκαλείται από την καύση αγροτικών υπολειμμάτων στις γύρω πολιτείες, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις εκπομπές από βιομηχανίες και οχήματα. Οι πολίτες εκφράζουν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας μόνιμες λύσεις. Παράλληλα, πολλοί περιγράφουν την πόλη ως «θάλαμο αερίων», ενώ η κατάσταση εντείνει τους φόβους για επιδείνωση της υγείας, με πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο στην Ινδία να συνδέονται με τη ρύπανση.

Αν και τα προσωρινά μέτρα στοχεύουν στη μείωση της ρύπανσης, επικριτές επισημαίνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για στρατηγικές που θα περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων και θα προλάβουν τη διαρκώς επιδεινούμενη κρίση δημόσιας υγείας στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: