Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο Ευρώπης – Κίνας

Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο Ευρώπης – Κίνας
FILE PHOTO: Flags of European Union and China are pictured during the China-EU summit at the Great Hall of the People in Beijing, China, July 12, 2016. REUTERS/Jason Lee Photo: REUTERS
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα κατά των επιδοτήσεων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αναθεωρημένους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα κατά των επιδοτήσεων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων. Η έρευνα του Πεκίνου ξεκίνησε μετά από καταγγελία της γαλακτοβιομηχανίας της χώρας στις 29 Ιουλίου.

Η Κίνα θα εξετάσει 20 προγράμματα επιδοτήσεων που στηρίζουν την παραγωγή γάλακτος, κρέμας γάλακτος και τυριού σε οκτώ χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για την αποθήκευση γαλακτοκομικών προϊόντων, του επιδόματος για νέους αγρότες και των συμπληρωματικών καθεστώτων εισοδήματος και επιδοτήσεων στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής.

Οι χώρες που αναφέρονται στην έρευνα είναι η Ιρλανδία για επιδοτήσεις γαλακτοκομικού εξοπλισμού, η Αυστρία και το Βέλγιο για προγράμματα δανείων, η Ιταλία για προγράμματα ασφάλισης ζώων και επιδοτήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, η Κροατία για επιδοτήσεις παραγωγών ζώων, η Φινλανδία για τρία είδη στήριξης της γεωργίας, η Ρουμανία για επιδοτήσεις ζώων και η Τσεχική Δημοκρατία για ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για ζημιές σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα είναι η όγδοη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές τυριών της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς τυριών της ΕΕ στην Κίνα ήταν η Ιταλία (3.768 τόνοι), η Δανία (2.627 τόνοι), οι Κάτω Χώρες (2.166 τόνοι) και η Γαλλία (2.041 τόνοι). Πιθανοί δασμοί στις εξαγωγές γάλακτος και κρέμας γάλακτος της ΕΕ θα μπορούσαν, ωστόσο, να επηρεάσουν σημαντικά τον κλάδο, καθώς οι εν λόγω εξαγωγές αποτιμώνται σε 238,57 εκατ. ευρώ και 323,47 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2023, σε σύγκριση με 189,87 εκατ. ευρώ για τα τυριά.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα δήλωσε ότι η έρευνα δεν θα πρέπει να αποτελεί «καμία έκπληξη» μετά τη χρήση εμπορικών αμυντικών μέτρων από την ΕΕ σε σχέση με τις εξαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν συνεργάστηκαν με την έρευνα της ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δασμό έως και 36,3%, επιπλέον του υφιστάμενου δασμού 10% της ΕΕ για τα αυτοκίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: