Νέο φρικτό έγκλημα στο Ιράκ: Το Ισλαμικό Κράτος «σφαγίασε» 80 Γεζίντι
- 16/08/2014, 10:43
- SHARE
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος τζιχαντιστών και όσων τους υποστηρίζουν.
Αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους «σφαγίασαν» περίπου 80 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι σε ένα χωριό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ όπως δήλωσε ένα μέλος της μειονοτικής ομάδας που έχει εκλεγεί στο κοινοβούλιο και δύο Κούρδοι αξιωματούχοι. «Έφτασαν με οχήματα και ξεκίνησαν να σκοτώνουν σήμερα το απόγευμα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος Χοσιάρ Ζεμπαρί. «Πιστεύουμε ότι τους σκότωσαν λόγω της θρησκείας τους. Αλλαξοπιστείτε ή πεθαίνετε» ανέφερε. Ένα μέλος της μειονότητας των Γεζίντι, που έχει εκλεγεί στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ένας ακόμη Κούρδος αξιωματούχος, επιβεβαίωσαν τη σφαγή αυτή και πρόσθεσαν ότι οι γυναίκες του χωριού απήχθησαν από τους τζιχαντιστές.
Ο Γεζίντι βουλευτής Μαζάμα Χαλίλ είπε ότι επικοινώνησε με τους χωρικούς που είχαν επιζήσει από την επίθεση και αυτοί του μετέφεραν ότι η σφαγή διήρκησε περίπου μια ώρα. Ένας κάτοικος κοντινού χωριού, δήλωσε επίσης ότι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους που κατάγεται από την ίδια περιοχή του έδωσε λεπτομέρειες της αιματοχυσίας.
«Μου είπε ότι οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους πέρασαν πέντε ημέρες προσπαθώντας να πείσουν τους χωρικούς να ασπαστούν το Ισλάμ και ότι μια ακόμη προσπάθεια προσηλυτισμού έγινε και σήμερα » ανέφερε ο χωρικός. « Στη συνέχεια μου είπε ότι συγκέντρωσαν τους άντρες του χωριού και τους σκότωσαν. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πιθανόν μεταφέρθηκαν στο Ταλ Αφάρ, όπου βρίσκονται οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».
Οι πληροφορίες που μετέφερε ο χωρικός δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 500 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράκ μιλώντας στο Reuters. Ο Μοχάμεντ αλ Σία Σουντάνι είπε ότι οι σουνίτες μαχητές έχουν θάψει ακόμη και ζωντανούς μερικά από τα θύματά τους, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Περίπου 300 γυναίκες απήχθησαν ως σκλάβες, πρόσθεσε ο ίδιος.
Διαβάστε σχετικά: Οι τζιχαντιστές έθαψαν ζωντανούς γυναίκες και παιδιά
Η επικράτηση των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλα τμήματα του βόρειου Ιράκ στα σύνορα με την κουρδική περιοχή έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης και προκάλεσε τις πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές από το τέλος της εισβολής του 2001 ενώ δημιούργησε μεγάλο κύμα προσφύγων μεταξύ των χριστιανών και των Γεζίντι που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.
Κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα ομόφωνα μια απόφαση η οποία έχει στόχο να παρεμποδίσει τη στρατολόγηση μελών και τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Το ΣΑ του ΟΗΕ προσέθεσε επίσης τα ονόματα έξι εξτρεμιστών, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, σε έναν κατάλογο προσώπων στα οποία επιβάλλονται διεθνείς κυρώσεις για τους δεσμούς τους με το διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο.
Η απόφαση απαιτεί οι δύο οργανώσεις να «σταματήσουν τη βία και τις τρομοκρατικές ενέργειες, να αφοπλιστούν και να διαλυθούν άμεσα». Επιβάλλονται επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στα έξι αυτά πρόσωπα καθώς και πάγωμα πόρων, ενώ εναντίον των οργανώσεων ανακοινώνεται η επιβολή εμπάργκο όπλων και απειλείται με κυρώσεις οποιοσδήποτε προσφέρει υλική βοήθεια στις τρομοκρατικές αυτές οργανώσεις.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας. . . εκφράζει την ετοιμότητά του να εξετάσει την προσθήκη στον κατάλογο [των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις] πρόσωπα, οργανώσεις, πρωτοβουλίες και οντότητες που προσφέρουν υποστήριξη» στο ΙΚ και στο Μέτωπο αλ Νόσρα, μέσω χρηματοδότησης, προμήθειας όπλων, σχεδιασμού ή στρατολογίας για λογαριασμό τους», τονίζεται στο κείμενο της απόφασης.
Οι μαχητές του ΙΚ πωλούν πετρέλαιο από τα κοιτάσματα και τα διυλιστήρια του Ιράκ που ελέγχουν σε τοπικές κοινότητες και λαθρέμπορους, αυξάνοντας τα ήδη μεγάλα έσοδά τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έκαναν χθες αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η απόφαση αυτή βασίζεται στο Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, γεγονός που την καθιστά νομικά δεσμευτική για τα κράτη-μέλη και δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να την επιβάλει. Ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε μια εντολή για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον των τζιχαντιστών.
Διαβάστε επίσης: