Νέο κεφάλαιο για την Ευρωζώνη υπόσχονται Μέρκελ – Μακρόν
- 20/06/2018, 10:15
- SHARE
Την κοινή δέσμευσή τους να ανοίξουν «ένα νέο κεφάλαιο» στην πορεία της Ευρωζώνης και ολόκληρης της Ε.Ε. υπογράμμισαν οι δυο ηγέτες σε συνάντησή τους.
Την κοινή δέσμευσή τους να ανοίξουν «ένα νέο κεφάλαιο» στην πορεία της Ευρωζώνης και ολόκληρης της Ε.Ε. υπογράμμισαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στον πύργο Μέζεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου, με στόχο να προετοιμάσουν κοινό σχέδιο ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ενωσης, στις 28 και 29 Ιουνίου.
Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από καιρό με κύριο αντικείμενο τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου για την Ευρωζώνη. Απέκτησε όμως πρόσθετη σημασία λόγω της οξύτητας που έλαβε πρόσφατα το μεταναστευτικό πρόβλημα στην πολιτική ζωή της Γερμανίας, σε σημείο που να εξαρτάται από αυτήν η επιβίωση της κυβέρνησης Μέρκελ.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στο μεταναστευτικό, ενώ συνέπεσε με τον Γάλλο πρόεδρο στην ανάγκη μείωσης των ροών παράνομων μεταναστών στις χώρες-μέλη της Ενωσης, όπως και στην ανάγκη ενίσχυσης του Frontex. Πάντως, οι δύο ηγέτες απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «μείζονος σημασίας συμφωνία» αναφορικά με την καθιέρωση κοινού προϋπολογισμού των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για επενδύσεις και για την οικονομική σύγκλιση των χωρών-μελών. Ωστόσο, δεν υπήρξε αναφορά ούτε στο ύψος του προϋπολογισμού (οι Γάλλοι πρότειναν εκατοντάδες δισ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί τον περιόριζαν σε λίγες δεκάδες δισ.) ούτε για τις πηγές χρηματοδότησής του.
Τα ανοιχτά αυτά θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τους επόμενους μήνες, με τον Γάλλο πρόεδρο να αισιοδοξεί πως ο εν λόγω προϋπολογισμός θα αρχίσει να ισχύει από το 2021.
Για τον ESM
Ενα άλλο επίμαχο θέμα, στο οποίο υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές θεωρήσεις από Παρίσι και Βερολίνο, ήταν η γερμανική πρόταση για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής, και πάλι όμως δεν κατέστησαν σαφείς οι συγκεκριμένοι όροι της λειτουργίας του. Τέλος, η Αγκελα Μέρκελ δέχθηκε ότι πρέπει να προχωρήσει η τραπεζική ένωση, τόνισε όμως ότι είναι αναγκαίο να προηγηθεί η εξυγίανση των τραπεζών από δάνεια υψηλού ρίσκου.