Νέο μέτωπο για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό
- 15/04/2015, 09:50
- SHARE
Η "διόρθωση" στη διατύπωση για τους Σύρους πρόσφυγες και οι δηλώσεις Χριστοδουλοπούλου που προκάλεσαν αντιδράσεις.
Του Αντώνη Ατζολέτου
Με την κυβέρνηση να θέλει να μεταφέρει, όπως όλα δείχνουν, μέρος της πίεσης που δέχεται για το μεταναστευτικό και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, οι πολιτικοί υπεύθυνοι του υπουργείου Εσωτερικών γνωρίζουν καλά πως το θέμα της εισροής προσφύγων μόλις άνοιξε και η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί ενδεχομένως ένα μεγάλο κύμα προσφύγων προς τη χώρα μας.
Η λήψη των τεσσάρων μέτρων που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως αναγκαία, προκειμένου το ζήτημα να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τι συνέβη όμως με την «διόρθωση» στην διατύπωση των μέτρων στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει το Μέγαρο Μαξίμου;
Η αρχική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ανέφερε:
«Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.»
Μετά από λίγα λεπτά υπήρξε ορθή επανάληψη που έλεγε:
«Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αλλαγή στη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε, καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών ότι θα αλλάξει η συνθήκη Σέγκεν.
Οι Σύριοι πρόσφυγες με απόφαση της Ε.Ε από τη στιγμή που έρχονται στην χώρα μας αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες πολέμου. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για άσυλο και στη συνέχεια να λάβουν τα δυο απαραίτητα έγγραφα που μπορούν να τους δώσουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν.
Με αυτά τα έγγραφα μπορούν να μεταβούν σε μια δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν εκεί μόνο για τρεις συνεχόμενους μήνες.
Η αρχική δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη προφανώς δημιουργούσε την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα δίνει ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες με τα οποία θα μπορούσαν να μείνουν στις χώρες που επιθυμούν πέραν των τριών συναπτών μηνών ή του διακεκομμένου εξαμήνου, κάτι που μπορεί να προκαλούσε άλλες ερμηνείες που η κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε.
Στη σύσκεψη που διήρκεσε τρεις ώρες οι υπουργοί έβαλαν στο τραπέζι και το θέμα της πιο γρήγορης εκταμίευσης των χρημάτων που δικαιούται η Ελλάδα για το μεταναστευτικό, τα οποία δεν είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτός ήταν και ο λόγος της παρουσίας του ειδικού συμβούλου του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου προκειμένου να βρεθεί λύση και να «τρέξει» άμεσα το συγκεκριμένο θέμα.
Με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου προανήγγειλε την πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου.
Το τετ α τετ Τσίπρα – Πανούση
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήρθε πρώτος και έφυγε τελευταίος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Γιάννη Πανούση, αλλά και τις γκρίνιες που εκφράστηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις απόψεις του υπουργού, το συγκεκριμένο τετ α τετ για πολλούς ήταν αναγκαίο να πραγματοποιηθεί.
Από τη στιγμή, που σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τέθηκε ούτε θέμα παραίτησης, αλλά ούτε αποχώρησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη φαίνεται πως δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από την πλευρά του Γιάννη Πανούση προκειμένου να μην υπάρξει ρήξη στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κατάσταση στα πανεπιστήμια και η συνεχιζόμενη κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν να παραμείνει ο αστυνομικός κλοιός γύρω από την πρυτανεία εκτιμώντας πως το υπηρεσιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί έχει εμποδίσει την εισροή άλλων ατόμων μέσα στο πανεπιστήμιο και πως η κατάσταση σιγά – σιγά εκτονώνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Πανούσης κανόνισαν νέο ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: news247.gr