Νέο Μνημόνιο προβλέπει ο ESM για να εγκρίνει νέο δάνειο
- 01/07/2015, 01:57
- SHARE
Η διαδικασία που προβλέπεται, τα μέτρα που δεν…παρουσιάσε ο Βαρουφάκης, οι τράπεζες και η αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα είναι εδώ και λίγα λεπτά η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στον πλανήτη που κηρύσσεται ληξιπρόθεσμη έναντι των υποχρεώσεών της στο ΔΝΤ. Η δόση των 1,6 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ συγκαλεί το ΔΣ του Ταμείου για να αποφασίσουν τις διαδικασίες.
Η Αθήνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ζήτησε νέα παράταση, κάτι που επιβεβαίωσε και το ταμείο, όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ. Αντίθετα, η οφειλή θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και μέχρι να αποπληρωθεί η Ελλάδα δεν θα μπορεί να λάβει νέα βοήθεια από το Ταμείο.
Παράλληλα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας έληξε χωρίς να παραταθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ από τον ESM, αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που προορίζονταν για το ΤΧΣ.
Η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ από τον ESM, ζητώντας παράλληλα και αναδιάρθρωση χρέους, ωστόσο, το Eurogroup δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό την ιδέα. Αυτό τουλάχιστον, φάνηκε από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Εκεί, για άλλη μια φορά, ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης δεν παρουσίασε προτάσεις για τα μέτρα, τα οποία θα συνοδεύουν το νέο δάνειο.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 18:30 μμ ώρα Ελλάδας, προκειμένου να παρουσιαστεί ένα πακέτο μέτρων, το οποίο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, θα πρέπει να μην διαφέρει πολύ από την τελευταία πρόταση των δανειστών. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι το πακέτο που θα συνοδεύει το νέο δάνειο θα είναι ίσως πιο σκληρό από το προηγούμενο. Πάντως, το καταστατικό του ESM είναι σαφές: το νέο δάνειο, εάν εγκριθεί, συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο, ενώ συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Πέρα, όμως από το εάν υπάρξουν προτάσεις από την ελληνική πλευρά που θα γίνουν αποδεκτές, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης διεμήνυσαν στον Έλληνα υπουργό ότι η διαδικασία της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια θα πάρει χρόνο, άρα η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση σε ρευστότητα για όσο διάστημα βρίσκεται χωρίς πρόγραμμα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αντοχές των τραπεζών.
Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ακόμη, ότι δεν έχουν πειστεί για το κατά πόσο η Αθήνα εννοεί την κίνηση αυτή ή δεν είναι άλλη μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής. Πάντως, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε στους συναδέλφους του ότι εάν υπάρξει μια θετική συμφωνία, η κυβέρνηση εξετάζει είτε την ακύρωση του δημοψηφίσματος, είτε το να στηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα.
«Κλειδί» παραμένει η στάση της ΕΚΤ, που συνεδριάζει το μεσημέρι στη Φρανκφούρτη καθώς εάν αποφασίσει να κουρέψει τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών θα στερήσει επιπλέον ρευστότητα από ένα τραπεζικό σύστημα που είναι αμφίβολο εάν θα αντέξει έως την Παρασκευή. Ήδη, η απόφαση να μεταφερθούν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, μειώνει, σχεδόν εξαντλεί, το μαξιλάρι του ELA. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να μειωθεί το ημερήσιο όριο αναλήψεων, προκειμένου να μπορέσουν τα ATM’s να βγάζουν χρήματα έως την Κυριακή.