Νέο μνημόνιο συνεργασίας του ΟΛΠ με Cosco και Shanghai International Port Group

Νέο μνημόνιο συνεργασίας του ΟΛΠ με Cosco και Shanghai International Port Group

Ο Πειραιάς μπαίνει για τα καλά στο σχέδιο της Κίνας για την εμπορική επέκταση στη Δύση.

 

Με στόχο το λιμάνι του Πειραιά να αποτελέσει πλέον τον κόμβο των μεταφορικών διαδρόμων, One Belt One Road (OBOR), και ως ένα από τα βασικότερα σημεία εμπορικής διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, COSCO, ΟΛΠ και Shanghai International Port Group (SIPG), ένωσαν τις δυνάμεις τους, υπογράφοντας δύο σημαντικά μνημόνια συνεργασίας παγκόσμιας σημασίας, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στον Πειραιά.

H Shanghai International Port Group που διαχειρίζεται το 25,7% του διεθνούς όγκου συναλλαγών στην Κίνα, διακινώντας περίπου 35 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως με 2.700 προσεγγίσεις πλοίων μηναίως, υπέγραψε ξεχωριστά μνημόνια συνεργασίας με την COSCO και τον ΟΛΠ.

Η πρώτη συμφωνία αφορά τη συνεργασία μεταξύ του ΟΛΠ και του λιμανιού της Σαγκάης, για τη διακίνηση και αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα σε ΕΕ, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης προσωπικού στην Ελλάδα. Το MOY υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο Αθανάσιος Λιάγκος, σύμβουλος διοίκησης και μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ και από κινεζικής πλευράς ο πρόεδρος της Shanghai International Port Group Chen Xuyuan.

Η δεύτερη συμφωνία μεταξύ της COSCO και της Shanghai International Port Group αφορά σε θέματα διεθνούς συνεργασίας και την υπέγραψαν ε ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited, Hu Lirong, και ο πρόεδρος της SIPG, Chen Xuyuan.

Ο όμιλος SIPG αποτελεί κεντρικό ναυτικό και εμπορικό κόμβο της Kίνας καθώς εκτός από τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων χρηματοδοτεί την ανάπτυξη κινεζικών και ξένων λιμανιών ενώ έχει ισχυρή θέση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Κίνα αλλά και σε επενδύσεις ακινήτων.

Τα στελέχη του λιμανιού της Σαγκάης συνοδευόμενα από στελέχη του ΟΛΠ αλλά και της COSCO ξεναγήθηκαν με ιδιωτικό σκάφος στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά όπου ενημερώθηκαν για όλες τις λειτουργίες του και το επενδυτικό του πρόγραμμα αναφορικά με την ανάπτυξη των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων αλλά και της κρουαζιέρας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη σημερινή υπογραφή των δύο συμφωνιών, τόνισε ότι στρατηγικός στόχος είναι το λιμάνι του Πειραιά να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου.

«Στο αφήγημα που έχουμε καταρτίσει και που συμπεριλαμβάνει 13 στόχους που ξεκινάνε από την εκπαίδευση, τη λιμενική βιομηχανία, την κρουαζιέρα, την ποντοπόρο ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τη νησιωτική πολιτική, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και μια σειρά άλλες δραστηριότητες, το λιμάνι είναι στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας», δήλωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι «οι δύο αυτές συμφωνίες πέρα από το γεγονός ότι συνδέουν το λιμάνι του Πειραιά με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων τη Σαγκάη, εξασφαλίζουν μία πολύ σημαντική προοπτική τόσο σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο που με πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις θα υπάρχουν σύντομα απτά αποτελέσματα».

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά αναπτύσσεται με ραγδαίο τρόπο σε ένα πολύ μεγάλο λιμάνι και αυτή είναι η προοπτική για την οποία μιλούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Πραγματικά επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά είναι κάτι που ανοίγει τεράστιους δρόμους όχι μόνο για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου λιμανιού αλλά και της Ελλάδας που μετατρέπεται πλέον σε κομβικό σημείο στο σύστημα των διεθνών συνδυασμένων μεταφορών», προσέθεσε και τόνισε ότι η σημερινή υπογραφή των μνημονίων δείχνει ακριβώς τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα μας.

«Η συνεργασία που αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών δεν είναι μόνο στο επίπεδο βελτίωσης των εμπορευματικών συναλλαγών και των επιχειρηματικών ευκαιριών μεταξύ των δύο λιμένων, αλλά και σε επίπεδο εκπαίδευσης προσωπικού ανταλλαγής πληροφοριών, μελέτες έργων, και τεχνολογική βοήθεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανώτερος σύμβουλος διοίκησης στην εισηγμένη ΟΛΠ Αθανάσιος Λιάγκος.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σχολιάζοντας με δηλώσεις του τη σημερινή εκδήλωση ανέφερε ότι πρώτα απ΄ όλα πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει όμιλος του λιμανιού της Σαγκάη.

«Μιλάμε για το μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο με τη μεγαλύτερη δυνατότητα μετακίνησης φορτίων, άρα νομίζω ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερο σημαντικό καθώς βάζουν το λιμάνι του Πειραιά και επισήμως στο χάρτη των μεγαλύτερων λιμανιών, αυτό που είχαμε όλοι ως προσδοκία», τόνισε ο κ. Μώραλης. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή υπογραφή των δύο συμφωνιών καθώς όπως ανέφερε στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκε και το μέλος του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και Γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής της Σαγκάη Han Zheng.

«Ο Δήμος Πειραιά έχει την τύχη να είναι αδελφοποιημένος με το Δήμο της Σαγκάη από το 1985, χωρίς φυσικά να έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια συνέργεια μεταξύ των δύο πόλεων, ωστόσο πιστεύω ότι η σημερινή υπογραφή αποτελεί μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές για την ανάπτυξης συνεργασιών», ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά, προσθέτοντας ότι «στόχος της σημερινής συμφωνίας δεν πρέπει να είναι μόνο η ανάπτυξη του λιμανιού αλλά και της πόλης του Πειραιά».

Επιχειρηματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η υπογραφή των δύο αυτών μνημονίων μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα, καθώς υπάρχει πιθανότητα άμεσα να εγκατασταθούν παραρτήματα κινεζικών επιχειρήσεων μεταποίησης και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εκτιμάται ότι ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή εκτός από τις συμφωνημένες επενδύσεις των 350 εκατ. ευρώ της COSCO, στην επόμενη δεκαετία θα πλαισιωθεί και από επενδύσεις συγγενών επιχειρήσεων που θα παρέχουν υποστήριξη στις δραστηριότητες της SIPC

Σύμφωνα με στοιχεία της Porteconomics το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στην 3η θέση στη διακίνηση κοντέινερ στη Μεσόγειο και στην όγδοη στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2016 υπογράφτηκε για το λιμάνι του Πειραιά η σύμβαση και ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου κρηπιδότοιχου εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, ενώ συνεχίστηκαν καθόλη την διάρκεια του έτους τα έργα κατασκευής του Νέου Προβλήτα Πετρελαιοειδών (ΝΠΠ), ο οποίος χωροθετείται στο νότιο μέτωπο του Προβλήτα ΙΙΙ, συνολικού εμβαδού 12.802μ2 και μήκους θαλάσσιου μετώπου 350,00m.

Επίσης ετέθη σε λειτουργία το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά μήκους 1080 μ., ισχύος 430KWp και ήδη συνδέθηκε με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Οι νέες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά αφορούν έργα αναβάθμισης της κρουαζιέρας, με τη δημιουργία συνολικά έξι νέων θέσεων ελλιμενισμού με δυνατότητα υποδοχής των μεγαλύτερων κρουαζιεροπλοίων διεθνώς, έργα αναβάθμισης της Nαυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με προμήθεια εξοπλισμού και δημιουργία εγκαταστάσεων, κατασκευή σύγχρονου logistic center σε έκταση 120 στρεμμάτων του πρώην ΟΔΔΥ, αναβάθμιση του Car Terminal αλλά και έργα βελτίωσης και συντήρησης λιμενικών υποδομών προμήθειας εξοπλισμού και μέσων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ