Die Zeit: «Νέο, πιο ευνοϊκό πακέτο βοήθειας» για την Ελλάδα
- 16/10/2013, 18:41
- SHARE
Νέα, πιο ελαστικά μέτρα για τη χώρα μας αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας πως επεξεργάζεται το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.
Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit στην ηλεκτρονική έκδοσή της αναφέρει πως στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επεξεργάζονται νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
«Το ελληνικό πακέτο παίρνει μορφή» αναφέρει το δημοσίευμα, που -σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα- θα περλαμβάνει νέες πιστώσεις, χαμηλά επιτόκια, μεγαλύτερα διαστήματα αποπληρωμής και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων που δημιουργείται επειδή οι κεντρικές τράπεζες αρνούνται να επιμηκύνουν τη διάρκεια των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Κατεξοχήν πολέμιος αυτής της προοπτικής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ.
Η λύση που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των κονδυλίων που προορίζονταν αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παρέμειναν αδιάθετα και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, εάν αποδειχθεί ότι αυτά δεν επαρκούν. Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα μικρής διάρκειας, τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν στις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, σχεδιάζονται νέα σενάρια για την Ελλάδα, επειδή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας θεωρείται απίθανη η επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ένα ενδεχόμενο είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας ως τις αρχές του 2016, οπότε και εκπνέει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ένα ποσό το οποίο εκτιμάται σε «μεγάλο μονοψήφιο αριθμό» δισεκατομμυρίων.
Η Zeit υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να πείσουν για αυτό το ΔΝΤ κατά την πρόσφατη σύνοδο στην Ουάσιγκτον, αλλά το Ταμείο ωστόσο φαίνεται να επιμένει για ένα πραγματικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Διαβάστε ακόμη: Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό