Νέο ρεκόρ στο παγκόσμιο χρέος, με 312 τρισεκατομμύρια δολάρια – Στο 328% επί του ΑΕΠ

Νέο ρεκόρ στο παγκόσμιο χρέος, με 312 τρισεκατομμύρια δολάρια – Στο 328% επί του ΑΕΠ
Photo: pixabay.com
Θα αυξηθεί  σε 145 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και θα ξεπεράσει τα 440 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050.

Το παγκόσμιο χρέος έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ των 312 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, λόγω του δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ ένας βασικός δείκτης χρέους στις αναδυόμενες αγορές σημείωσε επίσης νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute of International Finance (IIF).

Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, σημειώνεται πως το ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 2,1 τρισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο στα 312 τρισεκατομμύρια δολάρια,ένα νέο υψηλό σημείο μετά την αναθεώρηση προηγούμενων στοιχείων σε χαμηλότερα επίπεδα

Το IIF άναψε προειδοποιητικά σημάδια για την τάση του συνεχώς αυξανόμενου κρατικού δανεισμού στην τελευταία του έκθεση Global Debt Monitor, προβλέποντας ότι ο παγκόσμιος κρατικός δανεισμός θα αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο των 92 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε 145 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και θα ξεπεράσει τα 440 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050.

«Με τον νέο κύκλο χαλάρωσης της Fed να αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό συσσώρευσης του παγκόσμιου χρέους, σημαντική ανησυχία αποτελεί η προφανής έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων δημόσιου χρέους τόσο στις ώριμες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες», αναφέρει η έκθεση του IIF.

Ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού οφείλεται στην ενεργειακή μετάβαση ενόψει της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναμένεται να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της προβλεπόμενης αύξησης μέχρι το 2050.

«Αυτό δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις, καθώς πολλές κυβερνήσεις ήδη διαθέτουν ένα αυξανόμενο μερίδιο των εσόδων τους για δαπάνες τόκων», αναφέρει η έκθεση.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Η αύξηση κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος μέχρι τον Ιούνιο συγκρίνεται με 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Εκτός από την Κίνα και τις ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία και η Σουηδία αύξησαν επίσης το χρέος τους, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία σημείωσαν αξιοσημείωτη μείωση, αναφέρει η έκθεση.

Ο παγκόσμιος λόγος χρέους προς ΑΕΠ – δείκτης της ικανότητας αποπληρωμής του χρέους σε σύγκριση με αυτό που παράγεται – έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 327%-328%, με τους αριθμούς παραγωγής να ενισχύονται εν μέρει από τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο στις μεγάλες οικονομίες.

Στις ανεπτυγμένες αγορές, ο εν λόγω δείκτης έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 λόγω της μείωσης του δανεισμού των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών εταιρικών τομέων.

Αντίθετα, στις αναδυόμενες αγορές ο λόγος χρέους έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο άνω του 245% της παραγωγής, πάνω από 25 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι πριν από τα λουκέτα που σχετίζονται με το COVID.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com