Νέο σύστημα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ για τη στήριξη των υπερχρεωμένων της Ευρωζώνης

Νέο σύστημα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ για τη στήριξη των υπερχρεωμένων της Ευρωζώνης
epa08464893 (FILE) - An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/RONALD WITTEK *** Local Caption *** 55115425 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νέο «εργαλείο» θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου...

Ένα νέο εργαλείο διά του οποίου θα αφαιρούν ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα για να αντισταθμίζουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ειδικά για τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης απεργάζονται οι policy makers της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες εκτοξεύθηκαν από τότε που η ΕΚΤ αποκάλυψε τα σχέδιά της να σταματήσει να αγοράζει χρέος και να αυξήσει τα επιτόκιά της, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία (τον επόμενο μήνα) για την καταπολέμηση του αφανούς πληθωρισμού… 

Η αναταραχή στην αγορά ανάγκασε την ΕΚΤ να επιταχύνει τις εργασίες για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αγοράς ομολόγων με σκοπό τον περιορισμό των αποδόσεων. 

H κατάσταση αυτή τη βάζει στη δυσχερή θέση να αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ευρωζώνη στο σύνολό της και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να ελέγξει το ανώτατο όριο για ορισμένα από τα ασθενέστερα μέλη της. 

Για να αποφευχθεί αυτή η προφανής αντίφαση, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδυάσει το νέο σύστημα αγοράς ομολόγων με δημοπρασίες στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να «σταθμεύσουν» μετρητά στην κεντρική τράπεζα για ένα πιο ευνοϊκό από το συνηθισμένο επιτόκιο καταθέσεων, ανέφεραν οι πηγές με άμεση γνώση του θέματος. 

Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να «αφαιρέσει ρευστότητα» από τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας τις εβδομαδιαίες πράξεις «απορρόφησης ρευστότητας» στις οποίες προέβη πριν από μια δεκαετία. Εκείνες προσέφεραν στις τράπεζες επιτόκιο μέχρι εκείνο της πράξης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και στη συνέχεια 0,25%.

Σε αντίθεση με πριν από μια δεκαετία, η ΕΚΤ δημιούργησε 4,48 τρισεκατομμύρια ευρώ (4,74 τρισεκατομμύρια δολάρια) πλεονάζοντα αποθεματικά στο τραπεζικό σύστημα μέσω μιας πληθώρας κινήτρων κατά την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας άφθονο περιθώριο ελιγμών.

Η σχεδιαζόμενη λύση θα ήταν επίσης πιο βολική από την πώληση ομολόγων από χώρες όπου το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο, όπως η Γερμανία, καθώς αυτό πιθανότατα θα προκαλούσε ζημίες για την τοπική κεντρική τράπεζα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco αναφέρθηκε σε μια τέτοια κίνηση νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν είπε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να πουλήσει ομόλογα για να αποστειρώσει τις αγορές της και θα μπορούσε να λειτουργήσει με επιτόκια. 

Το νέο σχέδιο, με στόχο την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.