Νέο τεύχος Fortune: Άρωμα γυναίκας στις επιχειρήσεις
- 01/04/2017, 09:01
- SHARE
Κυκλοφορεί σήμερα με την εφημερίδα «Επένδυση» - Δείτε τη νέα λίστα με τις πιο ισχυρές Ελληνίδες στο επιχειρείν.
Tο Fortune που κρατάτε στα χέρια σαςαπό σήμερα έχει άρωμα γυναίκας. Και έρχεται να αποδείξει ότι η κορυφή δεν είναι μόνο γένους αρσενικού, παρότι ο δρόμος για να αλλάξουν οι νοοτροπίες και τα στερεότυπα παραμένει ακόμη μακρύς και δύσβατος. Καταρτίζοντας για τρίτη φορά στην Ελλάδα τη λίστα Most Powerful Women, ο αριθμός των γυναικών που πληρούν τα κριτήρια και δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην κορυφή των επιχειρήσεων αυξήθηκε από 20 σε 30.
Οι γυναίκες μάνατζερ κατακτούν πλέον έδαφος σε κλάδους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους, όπως η τεχνολογία και η φαρμακοβιομηχανία, ενώ η παρουσία τους στα ηνία πολυεθνικών κολοσσών πληθαίνει.
Ο πολιτισμός έχει και αυτός την τιμητική του, με γυναίκες που αφήνουν ένα ισχυρό αποτύπωμα διαχειριζόμενες μεγάλα budgets, όμως το ενδιαφέρον της λίστας είναι η εμφανής διασπορά των πρωταθλητριών της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αν σε κάτι διαφέρουν οι γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας από τους άντρες, είναι ότι η ζωή τους είναι πολύ πιο περίπλοκη από εκείνη ενός άντρα μάνατζερ. «Εμείς πρέπει να είμαστε ζογκλέρ. Να σκεφτούμε πώς θα ντυθούμε, πώς θα μιλήσουμε και πώς θα εκπληρώσουμε το σημαντικότερο ρόλο όλων, που είναι αυτός της μητέρας» δηλώνει στο Fortune η νέα πρόεδρος και CEO της NN Hellas, Μαριάννα Πολιτοπούλου, και η ουσία των λόγων της δεν απέχει από εκείνην της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, που, παρά τους σύνθετους ρόλους που καλείται να εκπληρώσει σήμερα στο τιμόνι του luxury brand Zeus + Dione και της Endeavor Greece, δεν κρύβει ότι συχνά προσαρμόζει το πρόγραμμα των επαγγελματικών της υποχρεώσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών της, αφού «οι γυναίκες πάντα πρέπει να συνδυάζουμε πολλούς ρόλους αλλά το σημαντικό είναι να κρατάμε τις ισορροπίες». Στα 20 χρόνια που είμαι στη δημοσιογραφία, δεν συνάντησα έναν Έλληνα μάνατζερ που να έχει έστω υπαινιχθεί ότι αντιμετωπίζει παρόμοια διλήμματα.
Στο τεύχος φιλοξενούμε, επίσης, ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό αφιέρωμα για το τι συμβαίνει σήμερα στον χώρο της υγείας. Αξίζει, πραγματικά, να το διαβάσετε με προσοχή. Τα καλά νέα έρχονται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που, παρά την έλλειψη κινήτρων και την απουσία της πολιτείας, επενδύουν στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία, δείχνοντας τον δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σήμερα, ο φαρμακευτικός κλάδος εξάγει σε 141 χώρες και εισάγει μόνο από 67, υποστηρίζοντας 26.000 θέσεις εργασίας άμεσα και 86.000 θέσεις έμμεσα.
Παράλληλα, η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην υγεία αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, με «έξυπνες» εφαρμογές και φορετές συσκευές, εισάγοντας στο λεξιλόγιό μας έννοιες όπως οι Big Data, eHealth και mHealth, αρκεί, όπως τονίζουν οι ειδικοί, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο θωράκισης των προσωπικών δεδομένων του πολίτη. Το ρεπορτάζ φέρνει στο προσκήνιο και την επικίνδυνη τροχιά στην οποία έχει οδηγηθεί το ΕΣΥ. Τα μνημόνια έβλαψαν ανεπανόρθωτα την υγεία και, εάν δεν γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, η ανάταξη είναι ανέφικτη. Η Ελλάδα βρίσκεται στις κατώτερες θέσεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη δημόσια δαπάνη υγείας, με ένα ποσοστό που αγγίζει μόλις στο 5% του ΑΕΠ. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Fortune, ο επικεφαλής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος, είναι κατηγορηματικός:
«Οι οριζόντιες περικοπές που επεβλήθησαν στις δαπάνες υγείας είχαν καταστροφικά αποτελέσματα. Περικόπηκαν δαπάνες οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία του κόσμου, ενώ σε άλλα επίπεδα συνεχίζονται η σπατάλη και η κακοδιαχείριση. Άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών και η σωστή διαχείριση των έστω και λιγότερων πόρων». Ακούει κανείς;
H Αναστασία Παρετζόγλου είναι διευθύντρια έκδοσης του Fortune.