Tι περιλαμβάνει το νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα με τη λίστα Most Powerful Women in Business!
- 10/03/2020, 12:36
- SHARE
Aς ξεκινήσουµε από τα βασικά: ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ! Ζούµε στη «δίνη» της εξάπλωσής του. Μπορείς να τον αγνοήσεις; Σύµφωνα µε όλους τους κορυφαίους λοιµωξιολόγους του πλανήτη, δεν «κολλάει» κάποιος κορονοϊό επειδή θα ακουµπήσει κάτι, αλλά όποιος στη συνέχεια θα φέρει τα χέρια του στο στόµα, στη µύτη ή στα µάτια του. Αυτές είναι οι «πύλες» εισόδου. Γι’ αυτό και το απόλυτο ατοµικό µέτρο υγιεινής είναι το εξής ένα: συχνό και σχολαστικό πλύσιµο των χεριών µε σαπούνι και νερό ή µε αλκοολούχο διάλυµα. Η αποφυγή επαφών µε άτοµα που παρουσιάζουν συµπτώµατα κρυολογήµατος είναι ασυζητητί δεδοµένη, έλα όµως που ΕΔΩ ακριβώς βρίσκεται το πρόβληµα!
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας το επεσήµανε σε όλους τους τόνους. «Εξακολουθούµε να µιλάµε για µια νόσο η οποία στη συντριπτική πλειονότητα είναι ήπια» είπε. Αυτά, λοιπόν, τα ήπια ή καθόλου συµπτώµατα µετατρέπουν τους ασθενείς σε «υγειονοµικές βόµβες», γιατί αυτοί οι ασθενείς εκτελούν ευρεία µετάδοση του ιού εν αγνοία τους. Δεν θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισµού Δηµόσιας Υγείας και θα βρεθούν κοντά σε εκατοντάδες άτοµα που αποτελούν οµάδα υψηλού κινδύνου. Ένα ιός ήπιων συµπτωµάτων «µπορεί να προκαλέσει υψηλό κίνδυνο σε επίπεδο γενικού πληθυσµού, µε δυνατότητα να διαταράξει τα παγκόσµια συστήµατα δηµόσιας υγείας και να προκαλέσει οικονοµικές και πολιτικές αναταραχές» αναφέρει άρθρο της επιστηµονικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine, που υπογράφουν πέντε κορυφαίοι επιστήµονες.
Από την επιδηµία του SARS το 2003, πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι πρέπει να ετοιµαζόµαστε για τις πολλαπλές επιπτώσεις που θα έχουν οι επιδηµίες στην εποχή της παγκοσµιοποίησης, της αύξησης των µετακινήσεων και της αυξανόµενης διασύνδεσης των οικονοµιών. Αυτό αφορούσε όχι µόνο την ταχύτερη επέκταση µιας επιδηµίας µε πιθανότητα να εξελιχθεί σε πανδηµία, αλλά και τον τρόπο που θα µπορούσε να έχει µεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσµια οικονοµία. Ήδη υπολογίζεται ότι το κόστος του κορονοϊού στην παγκόσµια οικονοµία µπορεί να αγγίξει το ένα τρισεκατοµµύριο δολάρια. Η Bank of America προειδοποίησε ότι η παγκόσµια οικονοµία θα σηµειώσει φέτος τον χαµηλότερο ρυθµό ανάπτυξης από το 2009, ενώ η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι οι αµερικανικές επιχειρήσεις θα µπορούσαν να έχουν µηδενικά κέρδη φέτος, αν η εξάπλωση του κορονοϊού µετεξελιχθεί σε πανδηµία. Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα φτάσουν άµεσα ή έµµεσα και στην Ελλάδα. Και εάν οι άµεσες επιπτώσεις, όπως είναι οι ακυρώσεις τουριστών από την Κίνα, µπορεί να είναι µικρές, οι έµµεσες όµως (επιπτώσεις στην ποντοπόρα ναυτιλία, επιβράδυνση της παγκόσµιας οικονοµίας) θα είναι µεγαλύτερες.
Η Υγεία και η Οικονοµία, λοιπόν, είναι οι µεγάλοι πρωταγωνιστές στις σελίδες που ακολουθούν. Με αφορµή τη λίστα µε τις πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις που καταρτίζουµε κάθε χρόνο, µια λίστα που φέτος ανέδειξε 15 newcomers, και αυτό είναι άκρως αισιόδοξο, δύο σπουδαίες, τολµηρές και άξιες γυναίκες µιλούν αποκλειστικά στο Fortune για τον πρωταθλητισµό τους στην απαιτητική αγορά της Υγείας.
Η Ιουλία Τσέτη, φαρµακοποιός η ίδια και βιοµήχανος, διευθύνουσα σύµβουλος της Uni-pharma & InterMed, και η Γεωργία Δραγίνη, γιατρός αναισθησιολόγος, γενική διευθύντρια και αντιπρόεδρος του Mediterraneo Hospital, αποτελούν «κατηγορία» από µόνες τους. Διοικούν επιχειρήσεις µε τεράστιο κοινωνικό και επιστηµονικό αποτύπωµα, επενδύουν στην καινοτοµία και την εκπαίδευση και, το κυριότερο, αποτελούν παράδειγµα ελληνικής επιχειρηµατικότητας µε αµιγώς ελληνική µετοχική σύνθεση.
Ακόµη, σε µια περίοδο που η επικαιρότητα είναι γεµάτη από εξελίξεις στην οικονοµία και το τραπεζικό σύστηµα, ο Μιχάλης Σάλλας, στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας και ιθύνων νους πίσω από την εκτίναξη της Τράπεζας Πειραιώς από το 1991 έως το 2016, µιλάει εφ’ όλης της ύλης στον Τάσο Ζάχο, σε µια άκρως αποκαλυπτική συζήτηση: για τις τράπεζες την οικονοµία, τον Γιάννη Στουρνάρα, την Praxia Bank, το µέλλον και την πιο κρίσιµη µέρα της επιχειρηµατικής διαδροµής