Νέο διπλό χαράτσι για μισθωτούς και συνταξιούχους
- 16/06/2017, 10:01
- SHARE
Διπλή απασχόληση, διπλές εισφορές - Επιβαρύνσεις τουλάχιστον 20% για πολλές κατηγορίες εργαζομένων.
Νέα εγκυκλίος του ΕΦΚΑ προβλέπει διπλές εισφορές σε όσους έχουν παράλληλη απασχόληση, δηλαδή μια βασική εργασία και ένα επιπλέον εισόδημα από μια περιστασιακή δουλειά, η οποία δηλώνεται με μπλοκάκι, τιμολόγια και αποδείξεις δαπάνης.
Το νέο μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από 01/01/2017 και πλέον το ΕΦΚΑ θα επιβάλλει διπλές εισφορές:
• Μια εισφορά για το κύριο εισόδημα
• Μια δεύτερη εισφορά για το συμπληρωματικό
Μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας ή από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αν οι επαγγελματίες έχουν δύο ή τρεις συμπληρωματικές δραστηριότητες από τις οποίες αποκτούν εισόδημα, τότε καλούνται να καταβάλουν για κάθε «ξεχωριστό» εισόδημα και την ανάλογη εισφορά, ακόμη και αν το εισόδημα αυτό δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται στα παραδείγματα που ο ΕΦΚΑ παραθέτει στην εγκύκλιο για την παράλληλη απασχόληση.
Οι επιβαρύνσεις φτάνουν μέχρι και 20% φέτος για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους μετά το 1992 με παράλληλη απασχόληση, αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους, «παλαιούς» και «νέους», οι οποίοι παράλληλα απασχολούνται σε εργασία που υπάγεται στην ασφάλιση του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς προκύπτει και γι’ αυτούς υποχρέωση ασφάλισης σε όλους τους κλάδους.
Στην «τσιμπίδα» του ΕΦΚΑ, βεβαίως, πιάνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασκούν νόμιμα, δεύτερη συμπληρωματική απασχόληση, καθώς από 1/1/2017 το κάθε επιπλέον ευρώ που δηλώνουν από παράλληλη εργασία θα έχει την εισφορά του κλάδου στον οποίο απασχολούνται.
Σύμφωνα, πάντα με τον «Ελεύθερο Τύπο», σε κάθε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, από 1/1/2017 τα εισοδήματα θα εντοπίζονται μέσω εφορίας και θα αθροίζονται, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι μεγαλύτερο και τι εισφορά θα έχει.
Παράδειγμα: Μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 3.000 ευρώ και άλλες 3.000 ευρώ από ελεύθερο επάγγελμα καταβάλλει εισφορά μισθωτού (16%) στο ποσό των 3.000 ευρώ ενώ για το ελεύθερο επάγγελμα από 01/01/2017 καταβάλλει μηνιαία εισφορά 26,95% επί της διαφορά εισοδήματος από το πλάφον των 5.850,80 ευρώ. Επομένως το 26,95% θα μπει στις 2.860,80 ευρώ (5.860,80 ευρώ – 3.000,00 = 2.860,80 ευρώ). Σύνολο εισφορών 1.250 ευρώ το μήνα (480 ευρώ ως μισθωτός και 770 ευρώ ως ελεύθερος επαγγελματίας).
Καθορισμός μηνιαίας βάσης υπολογισμού εισφορών
1. Μισθωτή απασχόληση – άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ή αυτοαπασχόληση:
Σε περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή αυτοαπασχόλησης για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ βάσει των σχετικών διατάξεων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του Δημοσίου και τ. ΟΑΕΕ ή του τ. ΕΤΑΑ αντίστοιχα, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας. Για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνεται κατ’ αρχάς υπ’ όψιν το μηνιαίο εισόδημα από τη μισθωτή εργασία και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος ή της αυτοαπασχόλησης. Ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται το ποσό των 5.860,80 ευρώ. Ως κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος λαμβάνεται το ποσό των 586,08 ευρώ. Το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος, 586,08 ευρώ, ισχύει ακόμη και αν πρόκειται για μισθωτό κάτω των 25 ετών ή για ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση κάτω της 5ετίας.
2. Μισθωτή απασχόληση και άσκηση αγροτικής δραστηριότητας
Σε περίπτωση μισθωτής απασχόλησης ή απασχόλησης στο Δημόσιο και άσκησης αγροτικής δραστηριότητας για την οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ βάσει των σχετικών διατάξεων του τ. ΟΓΑ, ως βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την αγροτική δραστηριότητα. Για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού στις περιπτώσεις μισθωτής απασχόλησης και αγροτικής δραστηριότητας, λαμβάνεται κατ’ αρχάς υπ’ όψιν το μηνιαίο εισόδημα από τη μισθωτή εργασία και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα. Ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος λαμβάνεται το ποσό των 5.860,80 ευρώ, ενώ το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 410,26 ευρώ (κατώτατο όριο εισοδήματος βάσει του άρθρου 40 του ν.4387/2016).
3. Πολλαπλή άσκηση μη μισθωτών επαγγελματικών δραστηριοτήτων
Σε περίπτωση άσκησης περισσοτέρων της μίας μη μισθωτών επαγγελματικών δραστηριοτήτων/ιδιοτήτων για τις οποίες θα προέκυπτε υποχρέωση ασφάλισης σε τουλάχιστον δύο εκ των προϋφιστάμενων φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα. Για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνεται κατ’ αρχάς υπ’ όψιν το μηνιαίο εισόδημα από τη βασική πηγή βιοπορισμού, δηλαδή το υψηλότερο εισόδημα, και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα των λοιπών δραστηριοτήτων κατά φθίνουσα τάξη μεγέθους.
Ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος λαμβάνεται το ποσό των 5.860,80 ευρώ, ενώ το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 586,08 ευρώ (ακόμη και αν πρόκειται για ασφαλισμένο που για τις δύο εκ των πολλαπλών δραστηριοτήτων θεωρείται ότι είναι ασφαλισμένος κάτω της 5ετίας). Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την παρ.11 του άρθρ. 40 του ν.4387/2016 καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.1140/1981 (περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΓΑ ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων ΦΚΑ), και πλέον από 01/01/2017 ασφαλισμένοι με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα καταβάλλουν εισφορά στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ιδίου άρθρου. Εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα, μη ασφαλιστέα κατά τα ανωτέρω, στον κλ. Κύριας Ασφάλισης Αγροτών έως 31/12/2016, έπονται κάθε άλλου στο κριτήριο βιοπορισμού.
4. Μισθωτή απασχόληση και πολλαπλή μη μισθωτή απασχόληση
Σε περίπτωση παράλληλης άσκησης μισθωτής εργασίας και πολλαπλών μη μισθωτών δραστηριοτήτων (όπως η προαναφερόμενη περίπτωση 3), ως βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα. Για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού στις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνεται κατ’ αρχάς υπ’ όψιν το μηνιαίο εισόδημα από τη μισθωτή εργασία και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα των λοιπών δραστηριοτήτων κατά φθίνουσα τάξη μεγέθους. Ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος λαμβάνεται το ποσό των 5.860,80 ευρώ, ενώ το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 586,08 ευρώ.
Ασφάλιση δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την 1/1/2017 και εφεξής οι δημόσιοι υπάλληλοι «παλαιοί» και «νέοι» ασφαλισμένοι, οι οποίοι παράλληλα απασχολούνται σε εργασία ως μισθωτοί (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) υπάγονται, εκτός από την απασχόλησή τους ως δημόσιοι υπάλληλοι (άρθρο 4 και 5 του Ν.4387/2016), και για την απασχόλησή τους αυτή (ως μισθωτοί άρθρο 38 του Ν.4387/2016) στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ για όλους τους κλάδους.