Νέο βέτο της Ουγγαρίας για εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο
- 08/05/2022, 16:38
- SHARE
Συνεχίζει να διατηρεί το βέτο στην πρόταση της ΕΕ για πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ουγγαρία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, συνάντηση των 27 πρεσβευτών της ΕΕ σχετικά με το προαναφερθέν ζήτημα ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, με τις συνομιλίες να επαναλαμβάνονται τις επόμενες ημέρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία αναζητούν παρατάσεις για το πότε θα χρειαστεί να συμμορφωθούν με τα μέτρα.
Η ΕΕ πίεζε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου, η οποία τιμά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον διχασμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι ηγέτες της Ομάδας των 27 χωρών πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση αργότερα την Κυριακή για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τι προτείνει η Κομισιόν
Την επιβολή σταδιακού embargo στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς και την αποβολή της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, από το σύστημα πληρωμών SWIFT θα περιλαμβάνει το έκτο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναφερόμενη στην επιβολή του σταδιακού embargo στο ρωσικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί πλήρως σε μια περίοδο 6 – 8 μηνών, η von der Leyen είπε ότι οι κυρώσεις προβλέπουν «την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, θαλάσσιο και αγωγό, αργό και διυλισμένο».
Ρωσικό πετρέλαιο τέλος έως το 2022
«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους.
Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες ζημιές σε εμάς και στους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο.
Γιατί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η οικονομία πρέπει να μείνει δυνατή» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, αν και παραμένει ερωτηματικό τι ακριβώς θα συμβεί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες στο να ψηφίσουν υπέρ των κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου.
Αντιδράσεις
Μπορεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, να ανακοίνωσε την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλήρους embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο το θέμα εξακολουθεί να διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πρώτες αντιδράσεις να έρχονται από Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία, ενώ στο μπλοκ των χωρών που αντιδρούν προσετέθησαν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο λόγος της ελληνικής ένστασης είναι πως στο προσχέδιο των ευρωπαϊκών προτάσεων που επικαλούνται οι Financial Times απαγορεύεται στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Σε αυτή την πρόβλεψη, αναφέρει η εφημερίδα, αντιτάχθηκε η Ελλάδα, της οποίας ο στόλος αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία ΕΕ.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αντέδρασαν επίσης στην πρόταση για απαγόρευση παροχής εταιρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της λογιστικής, στους Ρώσους.
Παράλληλα, πολλά κράτη – μέλη ανησυχούν ότι ο οικονομικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ευρώπη στη Ρωσία θα οδηγήσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά σε οικονομική ασφυξία.