Νέοι κανόνες για τις ψηφιακές πληρωμές στις ΗΠΑ – «Ψηλώνει» το όριο συναλλαγών των εταιρειών

Νέοι κανόνες για τις ψηφιακές πληρωμές στις ΗΠΑ – «Ψηλώνει» το όριο συναλλαγών των εταιρειών
Photo: pixabay.com
Προτάθηκαν για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο για να διέπουν ψηφιακές υπηρεσίες όπως το Apple Wallet, το Google Pay και το Venmo.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley και άλλοι που επεξεργάζονται συνολικά περισσότερες από 13 δισεκατομμύρια χρηματοοικονομικές συναλλαγές ετησίως μέσω ψηφιακών πορτοφολιών και εφαρμογών πληρωμών θα υπόκεινται σε κυβερνητική εποπτεία, δήλωσε το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών (CFPB) των ΗΠΑ.

Ο νέος κανόνας που οριστικοποιήθηκε την Πέμπτη θα θέσει μια αναπτυσσόμενη υπηρεσία για τους καταναλωτές υπό τον ίδιο έλεγχο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, ενώ θα συμβάλει στην προστασία της ιδιωτικότητας τεράστιων όγκων δεδομένων των καταναλωτών και στην πρόληψη της απάτης και του παράνομου κλεισίματος των λογαριασμών τους, δήλωσε η υπηρεσία.

Οι κανονισμοί, που προτάθηκαν για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο για να διέπουν ψηφιακές υπηρεσίες όπως το Apple Wallet, το Google Pay και το Venmo, έρχονται καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να προβεί σε εκτεταμένες αλλαγές στη συμπεριφορά των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών όταν αναλάβει τα καθήκοντά του το επόμενο έτος, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του κανόνα.

«Οι ψηφιακές πληρωμές έχουν μετατραπεί από καινοτομία σε αναγκαιότητα και η εποπτεία μας πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτή την πραγματικότητα», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής της CFPB, Ροχίτ Τσόπρα.

Η εποπτεία των ρυθμιστικών αρχών συνεπάγεται λεπτομερή εσωτερικό έλεγχο για να διασφαλιστεί η νομική συμμόρφωση των εταιρειών με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ενώ ορισμένοι εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου είχαν χαιρετίσει την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι οι πάροχοι υπηρεσιών που μοιάζουν με τις τράπεζες θα πρέπει να ρυθμίζονται όπως οι τράπεζες, η Big Tech και ορισμένες εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας δεν ήταν ευχαριστημένες, υποστηρίζοντας ότι οι κανονισμοί θα καταπνίξουν την καινοτομία και θα συμπιέσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις από την επιχείρηση.

Η CFPB δήλωσε ότι ο τελικός κανόνας περιείχε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την αρχική πρόταση. Μια εταιρεία θα πρέπει πλέον να επεξεργάζεται τουλάχιστον 50 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως για να καλύπτεται από τον κανόνα, και όχι 5 εκατομμύρια όπως είχε αρχικά προταθεί.

Ο κανόνας θα ισχύει πλέον μόνο για συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ, ενώ ο οργανισμός είχε πει αρχικά ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που έχουν χρηματική αξία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση αγορών.

Ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στο Federal Register, το επίσημο περιοδικό για τους κυβερνητικούς κανονισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com