Νέος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία; «Έκρηξη» λουκέτων σε αμερικανικές startups

Νέος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία; «Έκρηξη» λουκέτων σε αμερικανικές startups
Photo: pixabay.com
Απειλείται η σταθερότητα εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε εταιρείες που υποστηρίζονται από venture capitals.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Financial Times, ο αριθμός των startups στις ΗΠΑ που κλείνουν έχει αυξηθεί κατά 60% τον περασμένο χρόνο, καθώς οι ιδρυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μείωση των διαθεσίμων μετρητών που συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο της τεχνολογικής άνθησης το 2021-22. Αυτή η τάση απειλεί τη σταθερότητα εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε εταιρείες που υποστηρίζονται από venture capitals (VC).

Στοιχεία από την Carta, εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δείχνουν ότι ο αριθμός των startups που κλείνουν αυξάνεται ραγδαία, παρά τις δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται αυτή τη στιγμή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, 254 από τους πελάτες της Carta που υποστηρίζονταν από VC, κατέρρευσαν. Αυτό το ποσοστό είναι επτά φορές υψηλότερο από το 2019, όταν η Carta ξεκίνησε να παρακολουθεί τα λουκέτα.

Πρόσφατα παραδείγματα αυτών των αποτυχιών περιλαμβάνουν την Tally, μια εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων που αποτιμήθηκε στα 855 εκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά αναγκάστηκε να κλείσει λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Άλλες γνωστές εταιρείες, όπως η Caffeine, η Olive, και η Convoy, που είχαν συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, δεν κατάφεραν επίσης να επιβιώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτές οι αποτυχίες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσαρμογής στην αγορά, η οποία επιταχύνθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2022. Οι επενδύσεις VC σε εταιρείες πρώιμου σταδίου έχουν μειωθεί δραματικά, και η κατάρρευση της Silicon Valley Bank πέρυσι επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, αφήνοντας πολλές startups σε δεινή θέση.

Με τις εταιρείες που υποστηρίζονται από VC να απασχολούν 4 εκατομμύρια εργαζόμενους στις ΗΠΑ, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι η συνέχιση αυτών των αποτυχιών θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την ευρύτερη οικονομία.

Ο Peter Walker, επικεφαλής των πληροφοριών στην Carta, επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί «τεράστια πτώση» στον αριθμό των εταιρειών που μπορούν να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια μέσα σε δύο χρόνια από τον τελευταίο τους γύρο χρηματοδότησης, υποδεικνύοντας μια ολοένα και πιο δύσκολη χρηματοοικονομική πραγματικότητα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: