Νέος «Νόμος Κατσέλη»: Τι θα γίνει με την προστασία πρώτης κατοικίας το 2019
- 12/12/2018, 13:08
- SHARE
Ο Αλέξης Χαρίτσης προανήγγειλε παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργείων που θα έρθουν τους επόμενους μήνες στη βουλή.
Την επόμενη ημέρα στην προστασία της πρώτης κατοικίας προετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να προστατεύονται πλήρως οι πολίτες και μετά την εκπνοή του ισχύοντος καθεστώτος, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας Στο Κόκκινο.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης: “Το χτεσινό νομοσχέδιο ήταν πολύ σημαντικός σταθμός, πέρασαν πολύ κρίσιμα μέτρα τόσο στην κοινωνική όσο και την αναπτυξιακή διάσταση των πραγμάτων, η ασφαλιστική επιδότηση για τους νέους, η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, η θεσμοθέτηση με σταθερές θέσεις εργασίας του πολύ σημαντικού κοινωνικού προγράμματος “Βοήθεια Στο Σπίτι”, πάνω από όλα η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς. Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να επιμείνουμε”, και συμπλήρωσε πως τα θετικά μέτρα «θα κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα με την ψήφιση του πρώτου τακτικού προϋπολογισμού του Ελληνικού Κράτους μετά από 10 χρόνια που όχι απλώς δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας αλλά είναι και επεκτατικός”.
Ο προϋπολογισμός “περιλαμβάνει το ζήτημα των “κόκκινων δανείων” και της ρύθμισης των χρεών, πάνω από όλα το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το ισχύον καθεστώς εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος “μπει” στον “νόμο Κατσέλη-Σταθάκη” ως 31/12 προστατεύεται πλήρως, αλλά πρέπει να υπάρξει και η επόμενη ημέρα. Από τα αρμόδια υπουργεία γίνεται η αναγκαία προεργασία ώστε να υπάρξει ένα νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, πιο ενιαίου χαρακτήρα. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε τους επόμενους μήνες”.
Σχολιάζοντας εξάλλου τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή και την αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη σε σχέση με τη μη περικοπή των συντάξεων και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Χαρίτσης είπε:
“Ο κ. Μητσοτάκης με την σχεδόν σοκαριστική χτεσινή του ρητορεία, που αποτελείτο αποκλειστικά από fake news, ακροδεξιό λαϊκισμό και μία προσπάθεια πατριδοκαπηλίας, πήρε οριστικά διαζύγιο από την μεταπολιτευτική δημοκρατική παράδοση συνολικά του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανόμενου και του συντηρητικού χώρου. Επέστρεψε σε μία ρητορεία που παραπέμπει σε εμφυλιοπολεμικό λόγο, αυτής που πάλαι ποτέ ονομάζαμε “εθνικόφρονα παράταξη”. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα, που πολιτικά δημιουργεί νέα δεδομένα συνολικά στην πολιτική αντιπαράθεση … η στροφή του κ. Μητσοτάκη προς την ακροδεξιά ρητορεία παίρνει πλέον σάρκα και οστά με πιο ξεκάθαρο τρόπο από ποτέ”. Και συνέχισε: “Πήρε πολύ πειστικές απαντήσεις από τον πρωθυπουργό”, “ήταν καταφανής η διαφορά στο επίπεδο, στα επιχειρήματα…”.