Νέος Πάπας: Στις 7 Μαΐου συνέρχεται το Κονκλάβιο – Πώς θα μάθουμε τον διάδοχο του Φραγκίσκου;
- 28/04/2025, 13:54
- SHARE

Στις 7 Μαΐου θα ξεκινήσει το Κονκλάβιο το οποίο θα ορίσει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου και νέο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως μετέδωσαν τη Δευτέρα τα ιταλικά media.
Οι καρδινάλιοι θα κλειστούν στην Καπέλα Σιστίνα, συμμετέχοντας σε καθημερινές συζητήσεις, προσευχές και ψηφοφορίες, μέχρι να βγει ο λευκός καπνός που θα σηματοδοτήσει την εκλογή του νέου Πάπα.
Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ώρες και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.
Περίπου 135 καρδινάλιοι, όλοι κάτω των 80 ετών και από όλο τον κόσμο, έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στο Κονκλάβιο και να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων μελών.
Τα δύο προηγούμενα Κονκλάβια, που πραγματοποιήθηκαν το 2005 και το 2013, διήρκεσαν μόλις δύο ημέρες. Όμως ο Σουηδός καρδινάλιος Άντερς Αρμπορέλιους δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι αυτό το Κονκλάβιο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, καθώς πολλοί από τους καρδιναλίους που διορίζονται από τον Πάπα Φραγκίσκο δεν έχουν συναντηθεί ποτέ πριν μεταξύ τους.
Η Καπέλα Σιξτίνα του 16ου αιώνα, όπου διεξάγονται τα Κονκλάβια, έκλεισε για τους τουρίστες τη Δευτέρα, προκειμένου να γίνουν οι προετοιμασίες για την ψηφοφορία.
Ο Φραγκίσκος έθεσε ως προτεραιότητα τον διορισμό καρδιναλίων από μέρη που δεν είχαν ποτέ διοριστεί, όπως η Μιανμάρ, η Αϊτή και η Ρουάντα.
«Δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας», δήλωσε ο Αρμπορέλιους, ένας από τους περίπου 135 καρδιναλίους κάτω των 80 ετών που θα συμμετάσχουν στο Κονκλάβιο.
Το νωρίτερο που θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει το Κονκλάβιο ήταν η 6η Μαΐου. Η έναρξή του μία ημέρα αργότερα σημαίνει ότι οι καρδινάλιοι θα έχουν λίγο περισσότερο χρόνο για τις γενικές συζητήσεις τους πριν από τη βαρυσήμαντη ψηφοφορία.
Τα φαβορί
Πάνω από 20 καρδινάλιοι θεωρούνται υποψήφιοι, ωστόσο η αναδιαμόρφωση του σώματος εκλεκτόρων από τον Πάπα Φραγκίσκο –με περισσότερους μη Ευρωπαίους και μικρότερες ηλικίες– έχει αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες.
Οι τάσεις στο Κολέγιο των Καρδιναλίων χωρίζονται σε τρεις κύριες ομάδες:
- Προοδευτικοί, πιστοί στη γραμμή Φραγκίσκου (44,4%),
- Μετριοπαθείς (37%), κοντά αλλά πιο επιφυλακτικοί σε κοινωνικά ζητήματα,
- Συντηρητικοί (18,8%), οι παραδοσιακοί εκφραστές της Καθολικής διδασκαλίας.
Μεταξύ των φαβορί ξεχωρίζει ο Πιέτρο Παρολίν, μετριοπαθής και στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου, που θεωρείται ισχυρός διεκδικητής σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η διαδικασία εκλογής
Την πρώτη ημέρα διεξάγεται μία ψηφοφορία, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν τέσσερις ψηφοφορίες ημερησίως (δύο πρωί, δύο απόγευμα) μέχρι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3.
Οι καρδινάλιοι δίνουν όρκο εχεμύθειας, γράφουν τα ονόματα σε ψηφοδέλτια και τα τοποθετούν σε ειδικό δοχείο, παραποιώντας ελαφρώς τον γραφικό τους χαρακτήρα για μεγαλύτερη μυστικότητα. Μετά την εκλογή, ο νέος Πάπας μεταφέρεται στην Αίθουσα των Δακρύων, όπου φορά το λευκό άμφιο και ανακοινώνεται το αποτέλεσμα μέσω του λευκού καπνού.
Η παράδοση της εκλογής του Πάπα μέσω Κονκλαβίου χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Το μακροβιότερο Κονκλάβιο διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια (1268–1271), ενώ η Καπέλα Σιστίνα χρησιμοποιείται ως τόπος εκλογής από το 1492.
Όσον αφορά το λευκό καπνό, παλιότερα χρησιμοποιούσαν υγρό άχυρο στα καμίνια για να διαχωρίζεται καθαρά το αποτέλεσμα. Ωστόσο, λόγω αστοχιών και γκρι καπνού, τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί ειδικό χημικό μείγμα για σαφή ένδειξη.