Nestlé Ελλάς: Το ταξίδι προς το «μηδέν»
- 18/10/2022, 11:00
- SHARE
Η καινοτομία, η σχέση τιμής – ποιότητας ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, αλλά και η δύναμη του να δημιουργείς νέες τάσεις στον κλάδο που δραστηριοποιείσαι είναι ο ένας άξονας πάνω στον οποίο βασίζεται η επιτυχημένη διαδρομή ενός brand. Την ίδια στιγμή, η διαχρονικότητα και το χτίσιμο ενός πιστού καταναλωτικού κοινού είναι απόρροια του κοινωνικού προφίλ μιας επιχείρησης. Είναι γεγονός πως οι εταιρείες που χτίζουν στρατηγικές κινούμενες στη λογική του DoingWellbyDoingGood, εστιάζοντας, εκτός από τα κέρδη στο αποτύπωμα που αφήνουν στις κοινωνίες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται, είναι εκείνες που κατορθώνουν να μεταφέρουν την παρακαταθήκη τους από γενιά σε γενιά και με τα χρόνια να ενδυναμώνουν την παρουσία τους στην αγορά.
Αναλογιζόμενες τον κοινωνικό τους ρόλο εταιρείες, όπως η Nestlé, λαμβάνουν δραστικά μέτρα συμμετέχοντας ενεργά στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, ανάγοντας την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης σε προτεραιότητα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, η διοίκηση της Nestlé Ελλάς πραγματοποίησε στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα εκδήλωση, ανακοινώνοντας τη δέσμευσή της να προσφέρει τεχνογνωσία, να αναπτύξει συνέργειες και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις μέσα από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η εταιρεία παρουσίασε σε θεσμικούς, συνεργάτες και δημοσιογράφους τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της βιωσιμότητας, οι οποίες αφορούν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και των προϊόντων της και συμβαδίζουν με τον στόχο της για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Ξεκινώντας από τον ανασχεδιασμό των συσκευασιών της ώστε να γίνουν ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025, μέχρι την υπεύθυνη προέλευση καφέ, τις επενδύσεις στο εργοστάσιο του καφέ με στόχο τη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος αλλά και τα προγράμματα που υλοποιεί για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, η διοίκηση αποδεικνύει έμπρακτα πως το ESG, δεν συνιστά ένα επικοινωνιακό αφήγημα των καιρών, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του DNA της.
Αναφερόμενος στο πλάνο της εταιρείας για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, τόνισε ότι το πρώτο και πλέον σημαντικό βήμα είναι η ποσοτικοποίηση του αποτυπώματός της επιχείρησης έτσι ώστε να μπορούν να μετρήσουν την πρόοδο της μέσα στον χρόνο και να διασφαλίσουν την επίτευξη των δεσμεύσεων, βάσει του οδικού χάρτη που έχουν αναπτύξει.
«Στη Nestlé έχουμε ήδη κάνει αυτό το απαραίτητο βήμα έχοντας καταφέρει να μετρήσουμε όλες τις εκπομπές από τη δραστηριότητα μας, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας. Η προσπάθεια μας είναι πολυδιάστατη, συνεχής, και δομημένη γιατί θέλουμε τα αποτελέσματά της να είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα. Έχουμε καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 15,34%, και αυτό είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης δουλειάς και επένδυσης που έχουμε κάνει στη βιωσιμότητα και στην πλήρη ενσωμάτωση της στην επιχειρηματική μας λειτουργία», δήλωσε ο κ. Εμμανουηλίδης.
Ειδικότερα, η επένδυση στον τομέα της βιωσιμότητας αποτυπώνεται με την ανάπτυξη σημαντικών προγραμμάτων όπως το Σχέδιο NESCAFÉ 2030 που στηρίζεται στην αναγεννητική γεωργία. Στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μειώσει την περιοχή που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ κατά 50% έως το 2050, όταν περισσότερα από 250 εκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται στον καφέ για τη διαβίωσή τους!
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, το Σχέδιο NESCAFÉ 2030 περιλαμβάνει τη συνεργασία με καλλιεργητές καφέ για να τους βοηθήσει να μεταβούν στην αναγεννητική γεωργία και την επένδυση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ελβετικών φράγκων έως το 2030, επεκτείνοντας έτσι το έργο του για βιωσιμότητα. Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, η Nestlé στοχεύει σε 100% υπεύθυνη προμήθεια καφέ έως το 2025 και στην προέλευση του 50% του καφέ από αναγεννητικές γεωργικές μεθόδους έως το 2030.
Αναφορικά με το εργοστάσιο καφέ, ακρογωνιαίο λίθο των δραστηριοτήτων της Nestlé Ελλάς, η παραγωγική του ικανότητα βασίζεται σε ένα υπερσύγχρονο καβουρδιστήρι και δέκα γραμμές παραγωγής. Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή όλης της γκάμας του ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, από την πρώτη ύλη μέχρι και τη συσκευασία, του espresso Buondi αλλά και για τη συσκευασία του στιγμιαίου καφέ Nescafe. Όπως τόνισε ο Διευθυντής του εργοστασίου, Σοφοκλής Αρβανιτίδης, το διάστημα 2018 – 2021 επετεύχθη 80% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ την τελευταία τετραετία, μέσα από δράσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής, η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού του εργοστασίου με χρήση φωτιστικών LED και η βελτιστοποίηση του δικτύου πεπιεσμένου αέρα σε συνδυασμό με τη μείωση απωλειών αυτού, έχουν μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα κατά 19%.
«Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές. Στα πλάνα μας για το 2023 είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο να αξιοποιήσουμε περαιτέρω εναλλακτικές πηγές ενέργειας» αποκάλυψε ο κ. Αρβανιτίδης.
Συνέργειες και επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες
Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Nestlé Ελλάς και ο τομέας του καφέ, έχει συνοδοιπόρους τρεις οργανισμούς, την Aegean Rebreath, την Κοιν.Σ.Επ Staramaki και την Εναλεία, που αναλαμβάνουν δράση για ένα μέλλον βιώσιμο με ελαχιστοποίηση χρήσης του πλαστικού.
Για τη δράση «Με Σεβασμό για το Μέλλον» που συνεχίζεται για 2η χρονιά, ο καφές Nescafé συνεργάζεται με την Aegean Rebreath και υλοποιεί καινοτόμες δράσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αξιοποίηση – για πρώτη φορά στη χώρα μας – ενός τηλεχειριζόμενου θαλάσσιου drone που πλέον λειτουργεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και συλλέγει έως 160 λίτρα απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο Γιώργος Σαρελάκος, Ιδρυτής της Aegean Rebreath, δήλωσε: «Συνδυάζοντας την καινοτομία με την τεχνολογία, και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και κοινότητες, επιδιώκουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή πρακτικών που μπορούν να αποτελέσουν μοντέλο σε εθνικό επίπεδο. Οι συνεργασίες αυτές αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως η προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος μας αφορά όλους!».
Το Staramaki είναι ένα 100% φυσικό καλαμάκι από το στέλεχος του σιταριού, μια λύση που δεν δημιουργεί απορρίμματα και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ο Στέφανος Καμπέρης, επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο καφές Nescafé μας υποστηρίζει και μας καθοδηγεί σε αυτά τα πρώτα βήματα και στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Μέσω της συνεργασίας μας στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας προκειμένου να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες του τόπου μας».
Μεταξύ των συνεργατών που έδωσαν το παρών ήταν και ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της Εναλεία, όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά ενώνει δυνάμεις με το brand Nescafé με στόχο την απομάκρυνση πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο.
«Μαζί με τον καφέ Nescafé, ενδυναμώνουμε τις αλιευτικές κοινότητες του Θερμαϊκου Κόλπου έτσι ώστε να συλλέγουν μέσα από τη θάλασσα το αντίστοιχο ενός φορτηγού γεμάτο πλαστικά, κάθε δέκα μέρες. Επιπλέον, μέσω αυτής της συνεργασίας μας δίνεται η δυνατότητα να εντάσσουμε την πλειοψηφία αυτού του πλαστικού στην κυκλική οικονομία και να μετασχηματίζεται σε νέα προϊόντα», επεσήμανε ο κ. Αραπάκης.