Net Worth: Τι είναι και πώς το υπολογίζουμε;

Net Worth: Τι είναι και πώς το υπολογίζουμε;
Photo: pixabay.com
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως υπολογίζουμε τη συνολική αξία της περιουσίας μας, γνωστό και ως Net Worth;

Του Χρήστου Τσούνη

Είτε κάνουμε κάποιο πλάνο είτε είμαστε απλώς περίεργοι, το να κατανοήσουμε το net worth μας μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την οικονομική μας κατάσταση. Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς είναι το net worth, γιατί έχει σημασία και πώς μπορούμε να υπολογίσουμε το δικό μας.

Τι είναι το Net Worth; 

Net Worth, είναι η αξία που απομένει μετά την αφαίρεση όλων των υποχρεώσεών μας (τι χρωστάμε) από τα περιουσιακά μας στοιχεία (τι μας ανήκει). Σκεφτείτε το σαν ένα στιγμιότυπο, που μας δίνει μια καθαρή εικόνα της οικονομικής μας κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός, ανάλογα με το αν τα περιουσιακά μας στοιχεία ξεπερνάνε τα χρέη μας ή το αντίστροφο.

Προσωπικό Net Worth

Όταν μιλάμε για προσωπικό net worth, αναφερόμαστε στην οικονομική θέση ενός ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε έχουμε στην κατοχή μας και έχει κάποια αξία. Από τα μετρητά στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς μέχρι τα ακίνητα, τις επενδύσεις, ακόμη και το vintage δαχτυλίδι της γιαγιάς μας. Από την άλλη πλευρά, οι υποχρεώσεις θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε χρωστάμε, όπως φοιτητικά δάνεια, χρέη πιστωτικών καρτών, υποθήκες και άλλες υποχρεώσεις.

Πως υπολογίζουμε το Net Worth; 

Ο υπολογισμός του net worth είναι αρκετά απλός. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να καταγράψουμε όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία:

Μετρητά: Εδώ μετράμε όλα τα χρήματα που έχουμε σε ρευστό. Δηλαδή τα μετρητά που έχουμε στα χέρια μας, τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών κλπ.

Επενδύσεις: Μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, λογαριασμοί συνταξιοδότησης κλπ.

Ακίνητα: Εδώ έχουμε την τρέχουσα αγοραία αξία κάθε ακινήτου που έχουμε στην κατοχή μας.

Προσωπική περιουσία: Οχήματα, κοσμήματα, έργα τέχνης και άλλα τιμαλφή που έχουν αξία και μπορούν να μεταπωληθούν.

Στη συνέχεια, υπολογίζουμε όλες τις υποχρεώσεις μας:

Δάνεια: Στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτου, φοιτητικά δάνεια, προσωπικά δάνεια.

Πιστωτικά υπόλοιπα: Χρέη πιστωτικών καρτών, τυχόν ανεξόφλητοι λογαριασμοί.

Τέλος, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε το σύνολο των υποχρεώσεων από το σύνολο των περιουσιακών μας στοιχείων για να βρούμε το net worth μας:

Net Worth = Συνολικά περιουσιακά στοιχεία (Assets) – Συνολικές υποχρεώσεις (Liabilities)

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ο Γιάννης έχει:

Περιουσιακά στοιχεία $300,000 τα οποία περιλαμβάνουν το σπίτι, το αυτοκίνητο, τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις του.

Υποχρεώσεις $200,000 που περιλαμβάνουν μια υποθήκη και δάνειο αυτοκινήτου.

Έτσι, το Net Worth του Γιάννη θα ήταν $100,000 (300,000 – 200,000 = 100,000).

Από την άλλη, η Μαρία έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας $150,000 και υποχρεώσεις συνολικού ύψους $200,000. Άρα, το net worth της θα ήταν -$50,000. Αυτό δείχνει ότι χρωστάει περισσότερα από όσα κατέχει.

Αρνητικό Net Worth

Όπως θα καταλάβατε και από το παράδειγμα, το αρνητικό net worth προκύπτει όταν το σύνολο των υποχρεώσεών μας υπερβαίνει το σύνολο των περιουσιακών μας στοιχείων.

Αρνητικό net worth παρατηρείται συχνά σε νέους ανθρώπους που έχουν υψηλό φοιτητικό χρέος ή σε όσους έχουν πάρει μεγάλα δάνεια. Αν και μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, το να κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη κατάσταση, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς έναν καλύτερο προγραμματισμό των οικονομικών μας και τελικά προς την αντιστροφή της κατάστασης.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το net worth μας; 

Το να γνωρίζουμε το net worth μας δεν είναι απλώς η καταγραφή των αριθμών. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο μας βοηθά να κατανοήσουμε την πραγματική οικονομική μας κατάσταση.  Έτσι, μπορούμε να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με την αποταμίευση, τις επενδύσεις και τη διαχείριση του χρέους μας.

Επιπλέον, το να βλέπουμε το net worth μας να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο. Και όταν έχουμε κίνητρο, συνεχίζουμε να κάνουμε επιλογές προς την σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, αν έχουμε συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους όπως για παράδειγμα η αγορά κατοικίας, η αποταμίευση για την συνταξιοδότησής μας ή η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, το να γνωρίζουμε το net worth μας είναι απαραίτητο.

Εν κατακλείδι, ο υπολογισμός του net worth μας είναι κάτι πολύ απλό και μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα της οικονομικής μας κατάστασης. Γιατί λοιπόν να μην αφιερώνουμε λίγο χρόνο ανά κάποια διαστήματα για να το υπολογίσουμε;

Extra tip: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσουμε το net worth μας, είναι μέσα από τις επενδύσεις. Ακόμα και ένα χαμηλό ποσό της τάξεως των 100€, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο μελλοντικά.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: