Nike και Adidas συμφωνούν: Οι δασμοί του Τραμπ θα είναι καταστροφικοί για τους πελάτες τους
- 21/05/2019, 11:00
- SHARE
του Eben Novy-Williams, Bloomberg
Η Nike Inc., η Adidas AG και άλλοι γίγαντες της αμερικανικής υποδηματοποιίας ζήτησαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επανεξετάσει τους δασμούς που επέβαλλε στα παπούτσια που παράγονται στην Κίνα, λέγοντας ότι η πολιτική θα είναι «καταστροφική για τους καταναλωτές μας, τις εταιρείες μας και την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της».
Συνολικά, 173 εταιρείες υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του συνδέσμου του κλάδου. Απεστάλη επίσης στον υπουργό Οικονομικών Steve Mnuchin, τον υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross, και τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Larry Kudlow.
«Εξ ονόματος εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών υποδημάτων και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, σας ζητάμε να σταματήσετε αμέσως αυτή τη δράση που αυξάνει τη φορολογική τους επιβάρυνση», ανέφερε ο σύνδεσμος. «Η πρότασή σας να προσθέσετε δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα ζητάει από τον Αμερικανό καταναλωτή να πληρώσει τον λογαριασμό. Είναι καιρός να τερματίσουμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο».
Η συνεχιζόμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει κλιμακωθεί, καθώς ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς ύψους έως και 25% στα κινεζικά προϊόντα. Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ δημοσιοποίησε μια λίστα με προϊόντα αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία ίσως επιβληθούν υψηλότεροι δασμοί. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη υποδημάτων, από τα πάνινα παπούτσια μέχρι τα σανδάλια.
Ο Τραμπ θα συζητήσει τους δασμούς με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping τον επόμενο μήνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Κίνα θα είναι αυτή που θα πληρώσει τους δασμούς – κάτι που οι επικριτές του λένε ότι είναι παραπλανητικό ή λάθος. Εξάλλου, νωρίτερα φέτος ο Kudlow είπε ότι «και οι δύο πλευρές» θα πληρώσουν.
«Ως ένας κλάδος που κάθε χρόνο έχει να αντιμετωπίσει δασμούς ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οποιαδήποτε αύξηση του κόστους των εισαγωγών υποδημάτων έχει άμεσο αντίκτυπο στον Αμερικανό καταναλωτή υποδημάτων», σύμφωνα με την επιστολή.
Ο σύνδεσμος του κλάδου, με την επωνυμία Διανομείς & Λιανοπωλητές Υποδημάτων της Αμερικής, εκτιμά ότι οι δασμοί θα κοστίσουν στους Αμερικανούς καταναλωτές επιπλέον 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι εταιρείες επεσήμαναν στην επιστολή τους ότι το επιπλέον αυτό κόστος θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους ανθρώπους της εργατικής τάξης.
Ο βαθμός εξάρτησης της κάθε εταιρείας από την Κίνα διαφέρει. Η Nike, για παράδειγμα, παρήγαγε το 26% των παπουτσιών της μάρκας στην Κίνα το οικονομικό έτος 2018. Αντιθέτως, η Under Armour, η οποία επίσης υπογράφει την επιστολή, παράγει μόνο το 18% των προϊόντων της στην Κίνα, και στόχος της είναι η μείωση του ποσοστού αυτού στο 7% μέχρι το 2023.