Nike VS Adidas: Ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής στο Euro 2024;

Nike VS Adidas: Ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής στο Euro 2024;
07 June 2024, Bavaria, Munich: The European Championship mascot Albärt poses on June 7, 2024 at a press conference to present the security concept for the European Football Championship in the Munich Football Arena in Munich (Bavaria). The European Football Championship kicks off in the stadium on June 14 with the opening match Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Το Euro 2024 αναμένεται να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παγκόσμια γεγονότα της χρονιάς, με την τηλεθέαση να κορυφώνεται στον τελικό

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου UEFA 2024 (Euro 2024) πραγματοποιείται στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, με 51 αγώνες να διεξάγονται προτού στεφθεί ο πρωταθλητής Ευρώπης. 

Το Euro 2024 αναμένεται να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παγκόσμια γεγονότα της χρονιάς, με την τηλεθέαση να κορυφώνεται στον τελικό. 

Ο τελικός του Euro 2020 ήταν το παιχνίδι με τις περισσότερες προβολές στην ιστορία του τουρνουά, με περίπου 330 εκατομμύρια θεατές – νούμερα πολύ μεγαλύτερα από αυτά τα οποία παρατηρήθηκαν στους τελικούς του Super Bowl και του Μουντομπάσκετ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, λέει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, λόγω της παγκόσμιας απήχησης του ποδοσφαίρου, το αγαπημένο σπορ  είναι μια προσοδοφόρα ευκαιρία. Πράγματι, εταιρείες όπως οι AliExpress, HiSense, Lidl και Coca-Cola, μαζί με γερμανικά brands, συμπεριλαμβανομένων των Bitburger και Wiesenhof, έχουν πληρώσει μια περιουσία για να χορηγήσουν το Euro 2024. 

Σε αντάλλαγμα, αυτοί οι σπόνσορες επωφελούνται από μια παγκόσμια πλατφόρμα για την προώθηση των επωνυμιών και του χαρτοφυλακίου των προϊόντων τους σε εκατομμύρια μάτια, από την ενίσχυση της πίστης των πελατών τους και από το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς που αποκτούν, μερικές φορές ακόμα και εις βάρος των αντιπάλων τους.

Ωστόσο, παρότι όλοι οι χορηγοί θα επωφεληθούν από την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους, εκείνοι των οποίων οι ομάδες προοδεύουν στο τουρνουά θα κερδίσουν πιο πολλά καθώς θα έχουν περισσότερα μάτια στα λογότυπά τους.

Με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις στοιχηματισμού, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν το τουρνουά. Τρεις από αυτές τις ομάδες (Αγγλία, Γαλλία και Πορτογαλία) φέρουν το λογότυπο της Nike στα κιτ τους. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η Nike έχει τις περισσότερες πιθανότητες να έχει μία ή ακόμα και δύο ομάδες στον τελικό, μαγνητίζοντας περίπου 300 εκατομμύρια+ βολβούς ματιών, εκτιμά η DBRS.

Η μάχη των εμπορικών σημάτων

Καθεμία από τις 24 ομάδες που διαγωνίζονται στο Euro 2024 χρηματοδοτείται από μία από τις έξι παγκόσμιες αθλητικές μάρκες—Nike, Adidas, Puma, Joma, Macron ή Hummel— με ετήσια αξία χορηγίας που κυμαίνεται από 1,2 εκατομμύριο δολάρια (Σλοβακία) έως περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια (Γαλλία και Γερμανία). 

Για άλλη μια φορά, στα κιτ κυριαρχούν η Nike και η Αdidas (επίσης παγκόσμιος χορηγός του Euro 2024), οι οποίοι σπονσοράρουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ομάδων που διεκδικούν να γίνουν οι επόμενοι πρωταθλητές Ευρώπης. Η Nike οδηγεί αυτούς τους δύο γίγαντες, με εννέα από τις 24 ομάδες (37,5%) να φοράνε το Swoosh, ακολουθούμενη από την Αdidas, της οποίας οι τρεις ρίγες εμφανίζονται σε κιτ έξι ομάδων (25%). Εμφανιζόμενη στα κιτ τεσσάρων ομάδων (16,7%), η Puma έρχεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος χορηγός αθλητικών κιτ στο τουρνουά, ακολουθούμενη από τις Joma και Macron, που χορηγούν εκάστη τα σετ δύο ομάδων (8,3%). Τέλος, η Hummel ολοκληρώνει τις 24 ομάδες με χορηγία ενός κιτ (4,2%) (Γράφημα 2).

Παράγοντες που παίζουν ρόλο στη χορηγία και τις αξίες του κιτ 

Σύμφωνα με την DBRS, κατά την αξιολόγηση που κάνουν για τυχόν συνεργασίες και την αξία των συμφωνιών χορηγίας, οι χορηγοί λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως:

Δύναμη ομάδας – Θα διεξαχθούν συνολικά 51 αγώνες για να στεφθεί ο  πρωταθλητής του Euro 2024. Κάθε ομάδα θα παίξει τουλάχιστον τρεις αγώνες (στη φάση των ομίλων) και έως τέσσερις επιπλέον αγώνες στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης. Έτσι, καθώς περισσότεροι θεατές συντονίζονται σε κάθε επόμενο γύρο του τουρνουά, θα υπάρχουν περισσότερα μάτια στα κιτ των ομάδων που έχουν καλή απόδοση στον αγωνιστικό χώρο. 

Σύμφωνα με τις τρέχουσες αποδόσεις στοιχηματισμού της Oddschecker (Σχήμα 3), η Αγγλία έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει το τουρνουά με 3:1, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (4:1) και τη Γερμανία (6:1). Αυτές οι ομάδες έχουν μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες χορηγιών στο τουρνουά, με 43 εκατομμύρια δολάρια, 54 εκατομμύρια δολάρια και 54 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Επομένως, υπάρχει σαφώς μια σχέση μεταξύ των αποδόσεων των στοιχημάτων και τις χορηγίες.

Ρεκόρ – Οι χορηγοί συνήθως προσπαθούν να συσχετίσουν τις επωνυμίες τους με ομάδες που προκρίνονται σε τουρνουά υψηλού προφίλ όπως το Euro και οι οποίες έχουν επιτυχίες. Ως εκ τούτου, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, που ιστορικά συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επιτυχημένων ομάδων στο Euro, ηγούνται ως προς την ετήσια αξία των χορηγιών τους.

Παίκτες σταρ – Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου θαυμάζουν μεμονωμένους παίκτες. Όταν οι ομάδες έχουν παίκτες- αστέρια, επωφελούνται και, ως εκ τούτου, γίνονται πιο ελκυστικές προτάσεις. Παίκτες όπως ο Jude Bellingham για την Αγγλία, ο Kylian Mbappe για τη Γαλλία και ο Cristiano Ronaldo για την Πορτογαλία βοήθησαν όλοι τις ομάδες τους να εξασφαλίσουν προσοδοφόρες χορηγίες.

Παγκόσμια εμβέλεια — Οι εθνικές με μεγάλη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διεθνείς υποστηρικτές και ισχυρή παρουσία σε πολλές αγορές έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους χορηγούς, καθώς η παρεχόμενη πλατφόρμα είναι πιο ευρεία. Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία συγκεντρώνουν τους περισσότερους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις 24 ομάδες του τουρνουά, με περίπου 43 εκατομμύρια, 34 εκατομμύρια και 25 εκατομμύρια ακόλουθους, αντίστοιχα (Γράφημα 4).

Ποια αθλητική μάρκα είναι έτοιμη να κερδίσει το Euro 2024; 

Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, ιδανικό σενάριο για κάθε αθλητική μάρκα θα ήταν να χορηγήσει και τις δύο ομάδες που θα είναι στον τελικό, αιχμαλωτίζοντας 300+ εκατομμύρια θεατές. 

Ρεαλιστικά, η Nike και η Αdidas είναι οι μοναδικοί χορηγοί κιτ με πιθανότητες να δουν αυτό το σενάριο να γίνεται πραγματικότητα (εκτός, φυσικά, αν οι ειδικοί το έχουν λάθος). «Χορηγώντας την Αγγλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, τρία από τα τέσσερα φαβορί για να κερδίσουν το τουρνουά», λέει η DBRS, «πιστεύουμε ότι η Nike έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκπροσωπήσει τη νικήτρια ομάδα και να επωφεληθεί από τις δαπάνες μάρκετινγκ και διαφήμισης στις οποίες έχει προβεί.

Επιπτώσεις πιστωτικού κινδύνου 

Η χορηγία του κιτ του Euro 2024 παρέχει στις επωνυμίες μια προσοδοφόρα ευκαιρία να αναπτύξουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους και να αυξήσουν τον όγκο των πωλήσεών τους. Αυτό ισχύει για όλους τους χορηγούς κιτ. 

«Φυσικά, οι επωνυμίες που χορηγούν ομάδες που προχωρούν στα τελικά στάδια του τουρνουά θα επωφεληθούν περισσότερο. Τούτου λεχθέντος, ανεξάρτητα από τις ετήσιες αξίες χορηγίας και ποια ομάδα προοδεύει ή/και κερδίζει το Euro 2024, πιστεύουμε ότι πιθανότατα δεν θα έχει σημαντική επίδραση στα προφίλ πιστωτικού κινδύνου αυτών των εταιρειών» καταλήγει η DBRS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: