Οι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης
- 10/10/2014, 12:16
- SHARE
Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Ινδός Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης.
Η 17χρονη Πακιστανή μαθήτρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση ήταν φαβορί και πέρυσι, αλλά τελικά το βραβείο είχε απονεμηθεί στον Οργανισμό για τη Μη Διάδοση των Χημικών Όπλων, με φόντο τη συριακή κρίση.
Η νεαρή μαθήτρια είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από Ταλιμπάν που εισέβαλαν στο σχολικό λεωφορείο που βρισκόταν και την τραυμάτισαν σοβαρότατα στο κεφάλι. Η κοπέλα είχε μεταφερθεί στη Βρετανία, όπου και κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό της. Ο Ινδός ακτιβιστής έχει μεγάλη δραστηριότητα στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας.
Η επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μια Πακιστανή, ενώνονται σ’ ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού.
«Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ», δήλωσε ο Σατιάρτι προς στο CNN μετά την ανακοίνωση του βραβείου. «Είναι μια τιμή προς τους συμπατριώτες μου Ινδούς. Ευχαριστώ όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον αγώνα μου εδώ και περισσότερο από τα τελευταία 30 χρόνια. Τα εύσημα πηγαίνουν στους Ινδούς που μάχονται για να κρατήσουν τόσο ζωντανή τη δημοκρατία, στην οποία μπόρεσα να συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου».
«Κάτι που γεννήθηκε στην Ινδία έχει γίνει παγκόσμιο και τώρα έχουμε ένα παγκόσμιο κίνημα εναντίον της παιδικής εργασίας. Μετά τη βράβευση αυτή, αισθάνομαι πως οι άνθρωποι θα δώσουν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση των παιδιών στον κόσμο», είπε ακόμη ο Σατιάρτι.
Η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης υπογράμμισε τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στη μάχη εναντίον της παιδικής εργασίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο παγκόσμιος αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε από 246 εκατ. το 2000 σε 168 εκατ. σήμερα.
Η 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι παρακολουθούσε το μάθημα της χημείας όταν μια καθηγήτριά της την ενημέρωσε, το μεσημέρι, ότι είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
«Ήμουν σίγουρη ότι δεν το είχα κερδίσει όμως ξαφνικά μια από τις καθηγήτριές μου μπήκε στην τάξη, με φώναξε και είπε ότι είχε κάτι σημαντικό να μου πει», αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους η Μαλάλα που σήμερα ζει στο Μπέρμιγχαμ με τους γονείς της.
«Αιφνιδιάστηκα όταν μου έδωσε συγχαρητήρια και είπε ότι κέρδισα το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με έναν θαυμάσιο άνθρωπο που επίσης εργάζεται για τα δικαιώματα των παιδιών», πρόσθεσε.
Η νεαρή Πακιστανή τόνισε ότι η βράβευσή της ενισχύει την επιθυμία της να αγωνιστεί για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. «Μερικές φορές είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς τα συναισθήματά του. Εγώ αισθάνθηκα πραγματικά ότι με τίμησαν, αισθάνθηκα πιο ισχυρή και πιο θαρραλέα επειδή αυτό το βραβείο δεν είναι απλώς ένα κομμάτι μέταλλο ή ένα μετάλλιο που το φοράς, ούτε ένα τρόπαιο που το φυλάς στο δωμάτιό σου. Έλαβα αυτό το βραβείο, όμως εδώ δεν είναι το τέλος. Δεν είναι αυτό το τέλος της εκστρατείας που ξεκίνησα. Νομίζω ότι είναι η αρχή. Θέλω να δω όλα τα παιδιά να φοιτούν στο σχολείο», υπογράμμισε.
Η δράση τους
«Μαύρο πρόβατο» των Ταλιμπάν, η Μαλάλα Γιουσαφζάι ενσαρκώνει σ’ όλο τον κόσμο τον αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Στα 17 της χρόνια, είναι μακράν η νεώτερη που βραβεύεται στα 114 χρόνια της ιστορίας του Νόμπελ. Εδώ και χρόνια αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, εξαιτίας του οποίου έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή πριν από σχεδόν ακριβώς δύο χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 2012.
Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων, «στην παράδοση του Γκάντι», όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ.
Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.