Νικόλαος Καλογιάννης (Διευθύνων Σύμβουλος της EFA Ventures): Στρατηγικό πλεονέκτημα το ανθρώπινο δυναμικό
- 23/01/2025, 13:02
- SHARE
Γράφει ο Νικόλαος Καλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της EFA Ventures
Η επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων ήταν πάντα ψηλά στην ατζέντα της ηγεσίας του EFA GROUP, ενός τεχνολογικού ομίλου με διεθνή εμβέλεια και δραστηριότητα στην άμυνα και την ασφάλεια, τομείς με υψηλές απαιτήσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό.
Το ανθρώπινο δυναμικό παραμένει βασικός άξονας σε κάθε πτυχή της στρατηγικής του ομίλου, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή που οι εξελίξεις στις τεχνολογίες αιχμής είναι θεαματικές. Για πάνω από 35 χρόνια ο όμιλος EFA GROUP δραστηριοποιείται στην αεροναυπηγική, την άμυνα, τις νέες τεχνολογίες και την ασφάλεια, προτεραιοποιώντας δράσεις για την εκπαίδευση, επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (upskilling και reskilling). Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος όμιλος αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, με εξαγωγές σε 34 χώρες.
Έχουμε αναπτύξει στρατηγικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό −εξειδικευμένο προσωπικό άνω των 200 ατόμων− κυρίως Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι στον πυρήνα της επιτυχίας του ομίλου και οδηγούν το όραμά μας να καταστήσουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία διεθνές brand name.
Γι’ αυτό τον σκοπό επενδύουμε στην προσέλκυση και την ανάπτυξη ταλέντων μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος επανεκπαίδευσης που περιλαμβάνει τεχνικές, ψηφιακές δεξιότητες, ιστορία, ξένες γλώσσες και πολιτισμό. Έτσι, οι εργαζόμενοι αποκτούν ευρύτερες δεξιότητες και διεθνή επιχειρηματική νοοτροπία.
Εξάλλου, με πελάτες σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοί μας, που εκπροσωπούν τον όμιλο EFA GROUP και την Ελλάδα στο εξωτερικό, πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις κουλτούρες άλλων χωρών, προϋπόθεση για να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με τις χώρες όπου αυτός δραστηριοποιείται. Με βασικό στόχο την ευεξία των εργαζομένων σχεδιάστηκαν και τα νέα γραφεία του ομίλου EFA GROUP Tech Campus «Alexandria» στο Νέο Ψυχικό, τα οποία και εγκαινιάστηκαν πρόσφατα. Με γνώμονα την εργονομία και την άνεση, συνδυάζουν ειδικό φωτισμό, υλικά και έπιπλα, συνθέτοντας υπερσύγχρονους χώρους εργασίας, ενώ περιλαμβάνουν χώρους εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας που αναβαθμίζουν την ποιότητα του χρόνου ο οποίος αφιερώνεται από τους ανθρώπους στο εργασιακό περιβάλλον. Έτσι, ευνοούνται η παραγωγικότητα, η καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όμιλος έχει λάβει δύο φορές τη διάκριση «Great Place to Work».
Η προϋπόθεση για τεχνολογική επαναβιομηχανίση
Στην Ελλάδα διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, όπου στις περισσότερες εταιρείες συνυπάρχουν οι παραδοσιακοί εργαζόμενοι και αυτοί οι οποίοι είναι επιδέξιοι στη χρήση ψηφιακών συστημάτων και μέσων τεχνητής νοημοσύνης.
Αν λάβουμε υπόψη ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 22η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ στον δείκτη DESI για τις ψηφιακές δεξιότητες, διαπιστώνουμε ότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεχνική εκπαίδευση των εργαζομένων είναι επίσης χαμηλές. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν άμεσα για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η τεχνολογική επαναβιομηχάνιση στην Ελλάδα χωρίς την ανάπτυξη δεξιοτήτων δεν γίνεται. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Η επιτάχυνση θα έρθει μέσα από ένα πλαίσιο που θα παρακινεί τις επιχειρήσεις σε δράση. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους σε έναν τομέα που εξελίσσεται θεαματικά.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) να συνδεθεί η επανεκπαίδευση του προσωπικού με την αύξηση των αποδοχών.
Ο εργοδότης πρέπει να δίνει αυξήσεις σε όσους αναπτύσσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, επανεκπαιδεύονται αλλά και πιστοποιούνται, χωρίς να επιβαρύνεται με επιπλέον μη μισθολογικό κόστος.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, την άμεση σύνδεση μισθολογικού κόστους – ψηφιακών δεξιοτήτων – ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, και σε αυτήν την εξίσωση σίγουρα χρειάζεται η συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας στη βάση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής που θα αφορά στο παραγωγικό μοντέλο.
Εν κατακλείδι, η εισαγωγή της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει, καθώς απαιτεί περαιτέρω οικονομικά κίνητρα για το προσωπικό που θα επενδύσει χρόνο στην επανεκπαίδευση. Η πρόταση για μείωση του οριακού μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που επενδύουν στην απόκτηση ή την αναβάθμιση ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων μέσω αντίστοιχης πιστοποίησης, και ως απόρροια αυτού οι εργοδότες θα αυξάνουν τους μισθούς, ενισχύει την αναπτυξιακή δυναμική και είναι στη σωστή κατεύθυνση.
*Η ειδική έκδοση «CEO Initiative Book» κυκλοφορεί μαζί με το νέο τεύχος του Fortune Greece από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.
Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members