Νικόλας Κελαϊδίτης, Πρόεδρος HATTA: Οι ταξιδιωτικές αλλαγές της πανδημίας και η νέα συμφωνία με την TUI
- 20/01/2022, 17:25
- SHARE
Η φετινή τουριστική σεζόν μπαίνει με το δεξί, τουλάχιστον σε επίπεδο προβλέψεων από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η πανδημία είναι διαχειρίσιμη και οι επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και έχουν εξοικειωθεί με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2022 η αύξηση των διεθνών αφίξεων θα κυμανθεί από 30% έως 78%, όμως διευκρινίζει πως ο τουρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται 50% έως 53% κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας, με το rebound να τοποθετείται χρονικά από το 2024 και μετά.
Για τη χώρα μας οι οιωνοί είναι εξίσου θετικοί, αφού ισχυρά brands συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τουριστικό προϊόν το οποίο χαρακτηρίζουν ως ασφαλές. Μετά την έλευση πολυεθνικών κολοσσών από την παγκόσμια κρουαζιέρα, σειρά έχει ο όμιλος TUI, ο οποίος δεσμεύεται για διπλασιασμό αφίξεων την τρέχουσα χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου στη Ρόδο, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό, ο κ. Joussen δήλωσε τα εξής: «Πέρυσι 1,5 εκατομμύριο πελάτες της TUI επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Ήδη για φέτος αναμένουμε ότι θα υπερβούμε τα προ κρίσης επίπεδα. Άρα ο σχεδιασμός μας για το τρέχον έτος αφορά 3 εκατομμύρια πελάτες της TUI στην Ελλάδα».
Ο επικεφαλής της TUI χαρακτήρισε τη χώρα μας ως έναν από τους κερδισμένους παίχτες της υγειονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα μέτρα προστασίας που κατάρτισε και ενεργοποίησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσαν κρίσιμο στήριγμα για τον τουρισμό.
Η αγορά χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η τουριστική αγορά, έπειτα από δυο ιδιαίτερες χρονιές που είχαν έντονο αντίκτυπο στα έσοδα των επιχειρήσεων παραμένει επιφυλακτική και κρατά μικρό καλάθι, όσο και αν αισθάνεται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.
«Όταν καλούμαι να σχολιάσω την κατάσταση που επικρατεί στο τουριστικό σκηνικό, είμαι πάντα πολύ συγκρατημένος, κυρίως γιατί η πρωτοφανής δοκιμασία μας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Είναι η πρώτη φορά που η εθνική καμπάνια για τον τουρισμό θα πρέπει να είναι σε θέση να ελίσσεται καθημερινά, για να ακολουθεί τις υγιειονομικές εξελίξεις και να διαμορφώνει τον στόχο της συνεχώς. Λαμβάνοντας υπόψη μας αυτό το δεδομένο, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη διακυμάνσεις, μεταξύ αισιοδοξίας και στασιμότητας» λέει στο fortunegreece.com ο Νικόλας Κελαϊδίτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων, HATTA.
Ο ίδιος υπενθυμίζει πως ένα πολύ εμφανές παράδειγμα αυτής της δύσκολης κατάστασης που βίωσε ο κλάδος, ήταν η χρονική περίοδος 20 Οκτωβρίου – 20 Νοεμβρίου, όπου όλα αρχικά έδειχναν ότι η τουριστική ροή εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν επαρκής κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όμως, η νέα μετάλλαξη του ιού έφερε μια ακόμα στασιμότητα στον τουρισμό, και περισσότερα προβλήματα διαχείρισής της από πλευράς τουριστικών γραφείων.
Προσθέτει πως οι επιχειρήσεις δεν έλαβαν της θεσμικής στήριξης που χρειαζόταν προκειμένου να απελευθερωθεί ο κλάδος από το μεγάλο βάρος της επιχειρηματικής αβεβαιότητας, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα επάγγελμα που λειτουργεί με την μοναδική ιδιαιτερότητα της προκράτησης, προπληρωμής και πάντα καλείται να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα των ακυρωτικών κυρώσεων και πληρωμών.
Ένας δεύτερος παράγοντας που θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Κελαϊδίτη, να βοηθήσει περισσότερο την κατάσταση, θα ήταν η σαφέστερη ανακοίνωση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Εάν, εν προκειμένω, η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας δεν απέκλειε ολόκληρους προορισμούς και τουριστικές αγορές, αλλά ομάδες μη εμβολιασμένων ταξιδιωτών – ή ακόμη και εάν οι έλεγχοι στις εισόδους της χώρας ήταν περισσότερο επαρκείς, αυτό δεν θα έπαυε ολοσχερώς την τουριστική ροή ταξιδιωτών προς την Ελλάδα, και δεν θα έθετε σε κίνδυνο επιχειρήσεις και κλάδους επαγγελματιών που βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση.
Ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει
«Πλέον τα πράγματα είναι περισσότερο εύκολο να ελεγχθούν, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμένων κατοίκων των χωρών του κόσμου αυξάνονται. Με αυτό σαν δεδομένο, μπορούμε να αισιοδοξούμε συγκρατημένα για την πορεία της εισερχόμενης και εξερχόμενης ροής. Οι άνθρωποι έχουν ούτως ή άλλως ανάγκη να ταξιδέψουν, μετά από την μακρόχρονη παύση των ταξιδιών, και αυτό θα φανεί στις κρατήσεις της επόμενης χρονικής περιόδου. Το αμέσως επόμενο ευχάριστο στοιχείο που θα προκύψει από την όλη κατάσταση, εκτιμώ ότι θα είναι τα αναβαθμισμένα τουριστικά προγράμματα».
Ο κ. Κελαϊδίτης εξηγεί πως υγειονομική κρίση φαίνεται να έχει αλλάξει το κέντρο ενδιαφέροντος του μεγάλου αριθμού των ταξιδιωτών, και αυτό οδήγησε στο να δημιουργηθούν νέα προγράμματα, νέοι συνδυασμοί προορισμών, αλλά και η δυνατότητα να προσφερθεί από πλευράς των τουριστικών πρακτόρων μια γκάμα ταξιδίων που θα ικανοποιήσει την αυξανόμενη ανάγκη των ανθρώπων για ταξίδια αναψυχής.