Nissan: Από αποτυχία συγχώνευσης σε αγώνα επιβίωσης – Το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον
- 10/02/2025, 17:07
- SHARE
![Nissan: Από αποτυχία συγχώνευσης σε αγώνα επιβίωσης – Το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/01/075_avils-notitle241226_npJH2.jpg)
Η Nissan βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων συγχώνευσης με τη Honda, οι οποίες θα δημιουργούσαν την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, με ετήσια παραγωγή σχεδόν 7 εκατομμυρίων οχημάτων. Η συνεργασία θα την τοποθετούσε πίσω μόνο από την Toyota, τη Volkswagen και τον όμιλο Hyundai-Kia. Ωστόσο, η Nissan αποχώρησε από τις συνομιλίες όταν η Honda πρότεινε να την καταστήσει θυγατρική της.
Η Nissan αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με πτώση πωλήσεων στις βασικές της αγορές – τις ΗΠΑ και την Κίνα – γεγονός που την οδήγησε σε ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης με περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση παραγωγικής δυναμικότητας. Παράλληλα, δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BYD, που έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά με φθηνά ηλεκτρικά οχήματα. Οι οικονομικές της δυσκολίες γίνονται πιο έντονες λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, έναν τομέα όπου η εταιρεία έχει μείνει πίσω, παρά το πρώιμο προβάδισμά της με το Nissan Leaf.
Επιπλέον, η Nissan αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθώς καταναλώνει περισσότερο κεφάλαιο από ό,τι παράγει λόγω των υψηλών επενδύσεών της και των μειωμένων κερδών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχει περίπου 1 τρισεκατομμύριο γιεν σε ομόλογα που λήγουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ποσό που αντιπροσωπεύει το 43% των συνολικών της ομολόγων.
Οι δυσκολίες της Nissan δεν είναι τυχαίες, καθώς η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει πλήρως από την κρίση που ξέσπασε το 2018 με τη σύλληψη και απομάκρυνση του πρώην προέδρου της, Carlos Ghosn. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χρηματιστηριακή της αξία έχει μειωθεί δραματικά και πλέον είναι πέντε φορές μικρότερη από αυτήν της Honda, όταν πριν από μια δεκαετία οι δύο εταιρείες είχαν σχεδόν την ίδια αξία.
Η μετοχή της Nissan έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 30% το τελευταίο έτος, με την τιμή της να υποχωρεί κάτω από τα 400 γιεν – επίπεδο στο οποίο η Renault είχε αποτιμήσει την εταιρεία όταν αύξησε το ποσοστό της το 2002. Ωστόσο, υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη τον Δεκέμβριο, όταν η Nissan και η Honda ανακοίνωσαν τις συνομιλίες τους, με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται στα 443 γιεν τη Δευτέρα.