Niven Postma: «Αν είσαι ο αρχηγός και κανείς δεν σε ακολουθεί, τότε απλώς κάνεις μια βόλτα»
- 23/11/2022, 14:30
- SHARE
Ειδικός σε θέματα οργανωσιακής πολιτικής, επιχειρηματίας, μέντορας και συγγραφέας, είναι μερικές από τις ιδιότητες που συνθέτουν το προφίλ της Niven Postma. Οι βασικές της θέσεις για την οργανωσιακή πολιτική, την ηγεσία, τον πολιτισμό και την ηγεσία των γυναικών έχουν παρουσιαστεί σε ακροατήρια έως και 60.000 ατόμων, ενώ η ίδια μεταλαμπαδεύει παράλληλα τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στο επιχειρείν μέσα από την ιδιότητα του λέκτορα στο Henley Business School.
Με αφορμή την έλευση της στην Ελλάδα, καθώς θα είναι μεταξύ των ομιλητών που συμμετέχουν στο DEI Leadership Conference που διοργανώνει η KPMG στις 29 Νοεμβρίου στο θέατρο Μικρό Παλλάς, η κα Postma μιλάει αποκλειστικά στο Fortune και αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις θα χτίσουν ισχυρότερες ομάδες, πιο ανθεκτικές και παραγωγικές, ικανές να προσαρμόζονται σε αντίξοες συνθήκες, αναφέρεται στη νέα μορφή που τείνει να λάβει η ηγεσία στην μετά – Covid εποχή, αλλά και στον καθοριστικό ρόλο που παίζουν η ηθική, η συμπερίληψη και η ποικιλομορφία στην εξέλιξη ενός οργανισμού και των ανθρώπων του.
Κα Postma, πεποίθησή σας είναι πως οι εταιρείες μπορεί να διορίζουν διευθυντές, αλλά οι υπάλληλοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν εάν αυτοί οι διευθυντές είναι ηγέτες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ ενός ηγέτη και πώς αλλάζει ο ρόλος του στην post-covid εποχή;
Σωστά, όπως λέει και το ρητό «αν είσαι ο αρχηγός και κανείς δεν σε ακολουθεί, τότε απλώς κάνεις μια βόλτα». Και πρέπει να είμαστε σαφείς ότι το να ακολουθείς δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη συμμόρφωση ή τη φαινομενική συμφωνία. Δεν αλληλοαποκλείονται αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Νομίζω ότι ηγέτης είναι κάποιος που κατανοεί και ενσαρκώνει την αλήθεια από αυτό που είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Η εξουσία χωρίς αγάπη είναι απερίσκεπτη και καταχρηστική, αλλά η αγάπη χωρίς δύναμη είναι συναισθηματική και αναιμική». Ως ηγέτης, πρέπει να νοιάζεστε – βαθιά – για τη δουλειά που κάνετε και τους ανθρώπους με τους οποίους την κάνετε και πρέπει να έχετε τη δύναμη – προσωπική, θεσμική, τεχνική, σχεσιακή και άλλη – να εμπλέκεστε σε βάθος στα πράγματα . Στον εργασιακό κόσμο, στην μετά – Covid εποχή, πολλά είναι προς επανεφεύρεση και συζήτηση, αλλά κατά τη γνώμη και την εμπειρία μου, τα θεμελιώδη στοιχεία της πραγματικής ηγεσίας δεν έχουν αλλάξει. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χτίζουν δύναμη και εκφράζουν φροντίδα σίγουρα έπρεπε να αλλάξει λόγω εικονικών ή υβριδικών περιβαλλόντων, αλλά η ανάγκη να υπάρχουν και τα δύο είναι τόσο σημαντική, όσο ποτέ άλλοτε.
Ως επαγγελματίας με πολυετή εμπειρία βοηθάτε τις επιχειρήσεις να βγάλουν στην επιφάνεια την ενέργεια των ανθρώπων και των ομάδων, αλλά και να οικοδομήσουν μια κουλτούρα που να τους επιτρέπει να αναπτύξουν ουσιαστικές στρατηγικές. Έχοντας συνεργασία με διάφορα industries, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες;
Για μένα, είναι ότι τόσοι πολλοί χώροι εργασίας λειτουργούν με φόβο, σε σημείο που έχω χάσει πραγματικά τον αριθμό των ανθρώπων που μου είπαν «Δεν καταλαβαίνεις. Σε αυτό το μέρος, ο φόβος κινεί τα νήματα». Λοιπόν, στην πραγματικότητα, αυτό φαίνεται να ισχύει σχεδόν σε κάθε μέρος όπου έχω δουλέψει ή έχω εργαστεί ως σύμβουλος. Και αυτός ο φόβος παίρνει διαφορετικές μορφές. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι δυνητικά θετικές – ο φόβος να απογοητεύσουμε την ομάδα και ο φόβος να απογοητεύσουμε τους ανθρώπους θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι φόβοι που μας παρακινούν να αποδώσουμε καλύτερα. Αλλά οι περισσότεροι από τους φόβους είναι φόβοι εξουθενωτικοί – ο φόβος της ταπείνωσης, της αποτυχίας, της απόρριψης, του εξοστρακισμού, της έλλειψης ευνοίας. Η λίστα συνεχίζεται και ειλικρινά είναι συντριπτική. Το κόστος για τους οργανισμούς και τους ανθρώπους, ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι άνθρωποι ξοδεύουν σχεδόν όλο τον χρόνο τους κοιτάζοντας πίσω τους επειδή δεν ξέρουν αν κάποιος φυλάει τα νώτα τους. Το σωρευτικό κόστος της χαμένης ενέργειας είναι, από την εμπειρία μου, τεράστιο.
Γιατί η ύπαρξη ενός ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού οδηγεί σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα;
Λοιπόν, οδηγεί σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα μόνο εάν πρόκειται για κάτι περισσότερο από την επιφανειακή διαφορετικότητα. Η διαφορετικότητα είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο σημείο εκκίνησης, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να πετύχουν οι οργανισμοί. Όπως λέει ο Arthur Chan: «Η διαφορετικότητα είναι γεγονός, η ισότητα είναι μια επιλογή, η ένταξη είναι μια δράση, το να ανήκεις είναι ένα αποτέλεσμα». Το να υπάρχουν άτομα των οποίων οι προοπτικές, το υπόβαθρο και τα δημογραφικά στοιχεία είναι διαφορετικά είναι πολύτιμο μόνο στο βαθμό που υπάρχει χώρος για να ακουστεί, να συμπεριληφθεί και να γίνει πράξη αυτή η διαφορετικότητα ώστε να γίνει πραγματικά το σύνολο μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών. Αλλά η δημιουργία και η καλλιέργεια αυτού του χώρου απαιτεί ηγεσία και συνεχή προσοχή. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα μόνο και μόνο επειδή έχουν προσληφθεί διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά στην πράξη δεν αισθάνονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν και έτσι καταλήγουν, είτε να φεύγουν, είτε να μένουν αλλά να απομακρύνονται ψυχικά.
Ούσα και η ίδια επιχειρηματίας, ποια η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να διαχειριστείτε και πώς προετοιμάζεστε για την επόμενη μέρα;
Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να ησυχάσω τη φωνή στο κεφάλι μου που με ρωτούσε: «Ποια νομίζεις ότι είσαι;» Με άλλα λόγια: «Ποια νομίζεις ότι είσαι για να μιλήσεις και να πεις αυτά που λες; Ποια πιστεύεις ότι είσαι για να επιλέξεις με ποιον θέλεις να συνεργαστείς και υπό ποιες συνθήκες όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα μια δουλειά, οποιαδήποτε δουλειά; Ποια πιστεύεις ότι είσαι για να υποστηρίξεις τον εαυτό σου αντί να είσαι ευγνώμον και να αναλαμβάνεις τις εκτελεστικές θέσεις που σου προσφέρονται και στις οποίες άλλοι άνθρωποι θα δεχόντουσαν χωρίς δεύτερη σκέψη;»
Πλέον βρίσκομαι στο σημείο της ζωής μου όπου είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι αυτή η φωνή έχει επιτέλους εξαφανιστεί και ότι εγώ, η δουλειά μου και ο αντίκτυπός μου, είμαστε αμέτρητα πλουσιότεροι επειδή ακριβώς μπορώ να κάνω όλα αυτά που νόμιζα ότι δεν μπορούσα.
Μέσα στην πανδημία εκδώσατε το βιβλίο σας, “If you don’t do politics, politics will do you – A guide to navigating office politics ethically and successfully”. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να κρατήσει ο αναγνώστης;
Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα που προσπαθώ να περάσω είναι ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν ένα πρόβλημα «αλλά» στη δουλειά. Δηλαδή, έχουν όλες τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες ΑΛΛΑ δεν έχουν τους απαραίτητους συνασπισμούς υποστήριξης. Έχουν τη σωστή απάντηση ΑΛΛΑ δεν έχουν το κατάλληλο άτομο στην εξουσία που τους υποστηρίζει. Μπορούν να δουν τι πρέπει να συμβεί ΑΛΛΑ δεν έχουν τις στρατηγικές σχέσεις για να το πραγματοποιήσουν. Η ανάπτυξη της πολιτικής βούλησης και της ικανότητας να αλλάξουν αυτά τα «αλλά» σε «και» θα αλλάξει τα πάντα για αυτούς στην καριέρα τους.
H Niven Postma είναι ομιλήτρια στο DEI Leadership Conference της KPMG που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου στο θέατρο Μικρό Παλλάς.