Νιχόν Χιντάνκιο: Στο κίνημα για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το Νόμπελ Ειρήνης του 2024

Νιχόν Χιντάνκιο: Στο κίνημα για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το Νόμπελ Ειρήνης του 2024
Κίνημα βάσης των επιζώντων της ατομικής βόμβας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, γνωστό και ως Χιμπακούσα.

Η ιαπωνική οργάνωση Νιχόν Χιντάνκιο, ένα κίνημα βάσης των επιζώντων της ατομικής βόμβας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, γνωστό και ως Χιμπακούσα, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης του 2024, όπως ανακοινώθηκε  την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το βραβείο αποδίδεται στην οργάνωση «για τις προσπάθειές της να επιτύχει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω μαρτυριών ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά».

«Οι εξαιρετικές προσπάθειες της Νιχόν Χιντάνκιο και άλλων εκπροσώπων των Χιμπακούσα συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση του πυρηνικού ταμπού. Ως εκ τούτου, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σήμερα αυτό το ταμπού κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων δέχεται πιέσεις.

Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους– νέες χώρες φαίνεται να ετοιμάζονται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα- και διατυπώνονται απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων σε συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις. Αυτή τη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, αξίζει να θυμηθούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα: τα πιο καταστροφικά όπλα που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Το Reuters σημειώνει πως η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ έχει εστιάσει τακτικά στο ζήτημα των πυρηνικών όπλων, με πιο πρόσφατη τη βράβευσή της στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία κέρδισε το βραβείο το 2017.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αξίας 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων, δηλαδή περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων, πρόκειται να απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία στη διαθήκη του το 1895.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: