Νυχτερινό ρεύμα: Οι αλλαγές του ΥΠΕΝ και τα οφέλη για τους καταναλωτές

Νυχτερινό ρεύμα: Οι αλλαγές του ΥΠΕΝ και τα οφέλη για τους καταναλωτές
Photo: pixabay.com
Το ΥΠΕΝ προωθεί ζώνη χαμηλής χρέωσης και κατά τις μεσημβρινές ώρες, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές από το φθινόπωρο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να εισαγάγει ζώνη χαμηλής χρέωσης και τις μεσημβρινές ώρες, με στόχο να επαναφέρει την ισορροπία στην κατανάλωση ρεύματος. Αυτή η αλλαγή, που θα εφαρμοστεί το φθινόπωρο, επεκτείνει τη χρήση του «νυχτερινού» τιμολογίου και κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν περισσότερο.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι ζώνες χαμηλής χρέωσης διαφέρουν ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), η ζώνη χαμηλής χρέωσης είναι από τις 23:00 έως τις 07:00. Το χειμώνα (1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου), υπάρχουν δύο ζώνες: 02:00-08:00 και 15:00-17:00 για τους καταναλωτές στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά, ενώ για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά η ζώνη είναι 02:00-08:00 και 15:30-17:30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταναλωτές με «νυχτερινό» μετρητή, που φτάνουν τα 1,5 εκατομμύρια, θα μπορούν να μεταφέρουν μέρος της κατανάλωσής τους (π.χ. πλυντήρια, κουζίνες) σε αυτές τις ζώνες χαμηλής χρέωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό αναμένεται να προσφέρει σημαντική οικονομική ελάφρυνση στους χρήστες.

Επιπλέον, θα εφαρμοστούν νωρίτερα τα δυναμικά τιμολόγια για όσους διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή κατανάλωσης, τα οποία προσαρμόζονται στις διακυμάνσεις των τιμών στην ημερήσια αγορά. Οι «έξυπνοι» μετρητές προσφέρουν πολλαπλά τιμολόγια εντός της ημέρας, σε αντίθεση με τους «νυχτερινούς» μετρητές που έχουν δύο ζώνες χρέωσης. Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών θα επεκταθεί σταδιακά, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής του δυναμικού τιμολογίου σε όλους τους καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: