Νόμιμη η ευθανασία ανηλίκων στο Βέλγιο
- 14/02/2014, 08:30
- SHARE
Είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που η βουλή εγκρίνει αυτήν την απόφαση.
Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιεί την ευθανασία ανηλίκων, καθώς η Βουλή ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την επέκταση της ισχύος του νόμου για την ευθανασία σε παιδιά που πάσχουν από νόσο τελικού σταδίου.
Η πρόταση εγκρίθηκε με 86 θετικές ψήφους, 44 αρνητικές και 12 αποχές, και μόλις το νομοσχέδιο υπογραφεί από τον βασιλιά Φίλιππο, το Βέλγιο θα καταστεί η πρώτη χώρα στον κόσμο που αφαιρεί οποιοδήποτε όριο ηλικίας για την πρακτική.
Η ευθανασία για τους ενήλικες είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002.
Βάσει του νόμου που ίσχυε έως σήμερα, οι ασθενείς που θα επιλέξουν την ευθανασία έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν διατυπώσει σαφώς, εκουσίως και επανειλημμένως το αίτημα να πεθάνουν.
Μόνον αν ο ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, υποφέρει διαρκώς και διατηρεί σώας τας φρένας, εγκρίνεται το αίτημά του. Επίσης πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μεταξύ του γραπτού αιτήματος, που μπορεί να γίνει και από ειδικώς ορισμένο ενήλικα εφόσον ο ασθενής δεν μπορεί να γράψει μόνος του, και του θανάτου του αρρώστου.
Με βάση το νέο νομοσχέδιο ένας ανήλικος που έχει συνείδηση θα μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε ευθανασία υπό τέσσερις όρους: εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας, εάν υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους, εάν λάβει την έγκριση των γονέων του και εάν έχει συμβουλευτεί ομάδα ειδικών γιατρών.
Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη όπου επιτρέπεται η ευθανασία υπό συγκεκριμένους όρους. Η Ολλανδία επιτρέπει την ευθανασία σε παιδιά ηλικίας από 12 και άνω.
Η Εκκλησία διεξήγαγε εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου στο Βέλγιο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (πολιτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ως έργο του την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έννομης τάξης, της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας των πολιτών και της πολυπολιτισμικότητας) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προκαλεί «την ίδια τη βάση της πολιτισμένης κοινωνίας» και ότι τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν την «πρέπουσα ενήμερη συναίνεση».
Οι επικριτές της πρότασης είχαν απευθύνει εκκλήσεις να καθυστερήσει η διαδικασία, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι βουλευτές μπορεί να δεχτούν πιέσεις εν όψει των εκλογών του Μαϊου. Ομάδα 160 παιδιάτρων είχε ζητήσει τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας για μετά τις εκλογές.